OPTm
nr.crt.

Invitații lui Zenob: Andrei ARADITS

Într-o vară, acum mai mulți ani, mă plimbam fără treabă prin Cișmigiu și-am dat de Andrei. Citea pe o bancă, așa mi s-a părut inițial, dar când m-am apropiat, tiptil, recunosc, prin spatele lui, am observat că paginile nu erau acoperite cu literele, cu te-ai fi așteptat, ci cu niște personaje micuțe, libelule ori zâne înaripate, care dădeau o adevărată reprezentație, cu decoruri, cu perdele în falduri, cu foșnet de rochii. Ce faci aici, nu m-am mai putut abține eu, nu cumva ai o carte vrăjită? Oh, nicidecum, a spus el, citesc Shakespeare, îmi pregătesc rolul. Iar când a spus cuvintele astea, era deja alt om, iar cartea devenise una normală. Așa că m-am hotărât să-l urmăresc, considerându-l desigur suspect. Și nu m-am înșelat absolut de loc. Când am ajuns pe la Universitate, prin dreptul statuii lui Heliade, a-nceput să plutească, desfăcându-se ca o păpădie în sute de ace și de fulgi de zăpadă. Unde s-a dus, n-aș putea ști, dar în seara aia, când am deschis televizorul, era acolo, într-o piesă de Shakespeare. Poate chiar repeta rolul...1. Am auzit că ai o brățară care îți aduce noroc!

Am o brățară. O sfoară cu o chestie de argint.. nu e musai norocoasă, e simbol de apartenență la familie, în sensul că ne-am luat toți trei câte una, într-o vacanță. Iar aici trebuie să spun că iubesc Grecia, în fiecare vara stau cel puțin o lună acolo, în Corfu (mai ales), la aceeași gazdă. De-acolo am și luat brățara, dintr-un magazin drăguț, din Corfu Town. Odată cu magazinul asta mi-au rămas în minte și proprietarii - niște bătrânei hippioți, gentili și fermecători. E o brățară cu mesaj, sunt scrijelite niște chestii care aparent înseamnă ceva în babiloniană, dar nu mai știu semnificația. E o amintire de vacanță :)


2. Care este primul cel mai amuzant rol pe care l-ai făcut?

Am filmat o reclamă, nu acum, ci mai demult, la tinerețe - era reclamă la apă tonică. Story-board-ul era așa: personajul iese din duș în prosop, vrea să-și pună un Schweppes , n-are gheață, se duce la automatul de pe hol, se închide ușa. E doar cu prosopul, pe hol. Coboară cu liftul, trece prin lobby, ajunge la bar și zice “un Schweppes și un prosop mai mare”

Nu rolul în sine a fost amuzant, ci pregătirea, mai precis, m-au chemat neapărat la probă de “costum”.. și am probat 5-6 prosoape. M-așteptam să fie diferite, dar de fapt erau toate albe, de aceleași dimensiuni. Existau mici diferențe ca textură. Asta a fost amuzant!

3. Cu ce personaj ai pleca într-o aventură? Mi-amintesc că ai jucat Horațio în Hamlet- ul lui Ciulei. Te-ai încumetat să-l iei la plimbare?

Oh, nu mă influența, Zenob! Crezi că e ușor? E o selecție complicată! Și totuși-și totuși! Am să aleg trei personaje: Ostap Bender al lui Ilf și Petrov e personajul cu care aș porni în aventuri. Cu motanul Behemoth al lui Bulgakov aș merge la petreceri. Iar cu Death din Discworld-ul lui Terry Pratchett aș filosofa pe malul lacului.

 

ZENOB

Zenob face parte din grupul „Perucile verzi”.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Imaginație epică, frază de maximă literaturitate, talent evident. Pavel NEDELCU m-a fermecat prin fabulația care crește epidemic, de la un simplu detaliu la viața integrală a orașului, cuprinzând în cuvinte puține straturi existențiale diverse, nunațe emoționale incredibile, mini-episoade satirice. Adică scrie literatură, nu se oprește la a relata un fapt.

Doina RUȘTI

Cum am devenit câine de Vladimir Maiakovski; Ah, cât de multe pisici, cu Alexandru Malaicu, Scena Digitală, Sibiu.

 

 

 

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Vladimir Maiakovski - Singur în mulțime (poeme), traducere de Camelia Dinu, Ed Tracus Arte, 2021

 

Recomandată de Mihai ENE

 

 

Vești noi de la Dan Mircea Cipariu

 

 

 

 

 

 

 

CĂRȚI NOI

 

 

Un roman „istoric”, în sensul că a fost primul mare roman postdecembrist, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, după mulți ani, vede din nou lumina tiparului săptămâna aceasta, la Ed LITERA.

Primele exemplare sunt cu autograf.

 

 

 

 

Black Button, 2021

 

ORATIO IN SOLITUDINES

de

Enrique Javier Nogueras Valdivieso

 

Oh, sigurătate, doamna mea absolută

protectoare silnică

a zilelor mele, a nopților mele și a somnului meu,

singurătate a dorinței și a verii

Singurătate a dragostei și a urii,

singurătate pustie, a memoriei și a oboselii

(trad Eugen Barz)

 

LITERA, 2021

 

 

Ed Pandora M

 

 

VIAȚA Culturală

Florica Courriol căutând un verb potrivit

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © fictiunea.ro