OPTm
nr.crt.

Era seară când mi-a încolțit gândul

Ați văzut fără îndoială pe facebook postări de geniul "Asemănări incredibile între personalități istorice și actori ". Într-una dintre sesiunile mele de facebook am dat peste o astfel de postare din care am aflat că Nicolae Grigorescu seamănă cu Orlando Bloom, Hugh Gandt cu Oscar Wilde și Eminem cu Împăratul roman Severus. 

Este aproape un loc comun ideea că există un număr limitat de combinații antropometrice pe care figura umană le poate avea. Probabil dacă am avea o bază de date imensă cu figurile tuturor oamenilor care au trăit pe pământ de la începutul istoriei și până acum, am avea surpriza să vedem că există doar câteva mii de figuri care se repetă la nesfârșit. Poate că ieri tocmai am trecut pe stradă pe lângă Elena din Troia sau pe lângă Ulise. 

Și nu stiu prea bine cum și de ce, pentru că nu știm cum funcționează lucrurile astea, m-am întrebat dacă nu doar figurile ci și destinele sunt repetabile.

Era seară când mi-a încolțit gândul că probabil există un număr limitat de destine pe care cineva le distribuie aleator sau după un algoritm suficient de complicat încât să ni se pară aleator. Și, pe măsură ce seara devenea noapte, ideea creștea sub imperiul întrebării cum ar fi întălnirea dintre două astfel de destine despărțite de câteva decenii bune. 

Am adormit, dar ideea continua să se învârtă în cap, încât dimineața firul narativ al romanului aproape se născuse. 

Cristi NEDELCU

Jurnalist, scriitor, dramaturg și blogger , Cristi are un doctorat în filologie cu teza Semiotica bancului. A publicat mai multe cărți de teatru, eseu și proză. Piesa sa " Paso Doble" se joacă în prezent la Teatrul "Anton Pann" din Râmnicu Vâlcea. Cea mai recentă carte a sa este "Cimitirul trandafirilor", volum apărut în Biblioteca de Proză Contemporană a editurii Litera . Membru USR, PEN.

Copyright © fictiunea.ro