Revistă print și online

Anul 2021, pentru mine

Vom începe prin a menționa romanul câștigător al concursului organizat de Ed. Litera: Translucid de Ligia Pârvulescu, roman de debut. Noutatea mesajului cărții vine din capacitatea rară de a sintetiza mai multe voci, căci prozatoarea face dintr-o galerie mare de personaje unul singur, subtil și modulabil. "Translucid are toate atuurile pentru a fi un roman de succes" ne informează Claudiu Komartin pe coperta a patra. Romanul complex este cu siguranță o referință a anului.

Acest al doilea an pandemic a fost punctat de alte apariții în proză demne de notat, cum ar fi Isus din întuneric (Litera) de Radu Găvan, un roman despre zonele tenebroase ale creației, mai ales lucrând cu "umbrele insesizabile pe care obsesia le desenează în matricea creativă", după cum menționează Doina Ruști. Romanul, apărut la Litera, în colecția Biblioteca de Proză Contemporană, a fost însoțit de alte apariții precum Salamandre (Litera) de Liviu G. Stan, un roman despre cele patru trepte ale răului, Drumu-i lung, căldura mare (Litera) de Radu Aldulescu, un roman apărut în decembrie 2021, creat din două confesiuni, două personaje înainte de a se întâlni.

Printre alte recomandări ale revistei OPTm s-au mai aflat și romanele Tot înainte de Ioana Nicolaie (Humanitas), Cântecul păsării de plajă (Polirom) al lui Tudor Ganea, scris pe același ton ca romanul de debut, sau Cornul inorogului de Bogdan Crețu, roman popular, amintind de Gib Mihăescu.

Desigur, mult mai multe cărți au circulat din librării virtuale către noi, ca Ioșca (Polirom) lui Cristian Fulaș sau Înainte de întuneric (Litera) de Dan Stanca – un roman cu o încărcătură emoțională maximă. De asemenea, autoarea Irina Georgescu Groza, care a semnat și în OPTm, a publicat în acest an o carte pe care am citit-o cu plăcere – Exodul mieilor (Nemira).

Se pare că acest an agasant a reușit să-i inspire pe mulți autori, iar acesta nu poate fi decât un lucru bun.

Florin SPĂTARU

Florin Spătaru (n. 1983) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. A câștigat concursuri literare în Franța și a fost publicat în Nouvelle Quinzaine littéraire din Paris. A publicat în revistele Argos, Dilema Veche și în Revista de povestiri. Romanul său de debut este Greier de topaz (2022), nominalizat la Premiile Ficțiunea. A mai publicat poeme și proză scurtă. Cel mai recent volum al său este Viespea de pe limbă (2023), povestiri.

în același număr