OPTm
nr.crt.

Când te gândești la romane, ce fragment, personaj, temă îți vin imediat în minte?

Alexandra Olteanu, Liviu G. Stan, Tatiana Ernuțeanu - Carte - nr. 121 / 33 (serie nouă) / 4 iulie, 2022

Alexandra Olteanu

Când mă gândesc la roman, îmi vine în minte un fragment din „Doctor Faustus": „Am motive să cred că în adâncul nopții spirituale a lui Adrian mai dăinuise încă o urmă de oroare în fața acestei blajine înjosiri, o repulsie instinctivă împotriva ei, o rămășiță de mândrie, până când ceda în trista satisfacție a confortului pe care un suflet sleit trebuie să-l afle, în cele din urmă, în abdicarea minții".

Tema pe care o asociez adesea involuntar romanului este cea a artei. De aceea, personajul care îmi vine cel mai des în minte este Adrian Leverkuhn.


Liviu G. Stan

Un roman care mi s-a infiltrat în reflexe este „O singurătate prea zgomotoasă" al lui Bohumil Hrabal. Am un cult pentru cărticica asta, și-a rezervat un continent în inima mea. Mă gândesc la Hanta, personajul principal, ca la un fiu nenăscut de-al meu. Și începutul romanului este absolut superb: „De treizeci și cinci de ani lucrez între hârtii vechi și acesta este love-story-ul meu. De treizeci și cinci de ani presez hârtie veche și cărți, de treizeci și cini de ani mă murdăresc de litere, astfel încât mă asemăn dicționarelor enciclopedice, din care, în tot acest timp, am presat trei tone. Sunt ca un ulcior plin cu apă vie și cu apă moartă, destul să mă apleci un pic și încep să curgă din mine idei frumoase."


Tatiana Ernuțeanu

„Ultima vară în oraș al lui Gianfranco Calligarich" a fost unul dintre romanele în care am găsit tonul letargico-melancolic, pe care îl caut într-o scriitură. Pe scurt, acest roman-cult, în sine, este, de fapt, relația dintre solitudine și ceilalți, transpusă prin intermediul relației dintre un individ și un oraș. Purtând hainele unui love story, tema este, însă, alienarea individului într-o societate arghirofilă. Leo, un tânăr șarmant, alcoolic, nonșalant, având în el prevalentă vocația ratatului, un adevarat exponent al "generației pierdute", se plimbă cu lejeritate, când prin mediul sărăcăcios al artiștilor, când prin glamourul burgheziei, printr-o Romă picturală, rece, dar intimă, a anilor '60. Un oraș uituc și uimit, așa cum îl descrie personajul, în care ori e prea cald, ori plouă prea mult, ori totul este sufocant, ori insuportabil de indiferent. Se îndrăgostește profund de o stranie studentă la arhitectură, cucerită, însă, de mirajul societății boeme din Roma, pe care o pierde, după care nimic nu va mai fi la fel. Distrugerea iminentă apare cu fiecare pagină cu care înaintezi spre final. Leo se lamentează, se complace, duce ratarea la nivel de artă. Să fim nostalgici după ceva ce n-am avut niciodată - este o replică din carte, dar este însași esența acesteia.

Toastul lui Leo rămâne cel mai frumos omagiu adus ratării „Pentru toate lucrurile pe care nu le-am făcut, pentru cele pe care ar fi trebuit să le facem, pentru cele pe care nu le vom face, am spus eu, ridicând o ceașcă plină de cafea cu lapte".

Alexandra Olteanu, Liviu G. Stan, Tatiana Ernuțeanu

Echipa
Arhiva

DIRECȚII în literatura actuală. Liviu G Stan, Ileana Marin, Mihai Ene, Doina Ruști

PRINT 33⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

 

Din 18 iulie, revista va apărea cu numele Ficțiunea OPTm

NOUA LITERATURĂ

Gabriela Toma scrie proză stranie, urmuziană, cu un imaginar care atinge adeseori probleme filozofice. Se remarcă imediat tendința de comprimare narativă, reminiscență a exercițiului poetic îndelungat, și un anumit tip de dramatism care o aduce aproape de literatura absurdă.

Doina Ruști

 

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Cartea săptămânii

Editura TACT, 2020

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

 

Gala UNITER

 

Profesorul Georges Didi-Huberman, director de studii la École des hautes études en sciences sociales, a primit distincția Doctor Honoris Causa al Universității din București

ART, 2022

Casa de pariuri literare, 2022

Poeți la MNLR, într-o seară cu vin și cuvinte:

Ioana Miron & Răzvan Țupa. foto: Daniela Luca

Enciclopedii

LITERA, 2022

Humanitas, 2016

Copyright © fictiunea.ro