Revistă print și online

Agenda culturală a MNLR

Agenda culturală a MNLR | Perioada 20 – 26 februarie 2023


Evenimente cu public


Miercuri, 22 februarie 2023, ora 16.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Remember Tudor Mușatescu


Muzeul Național al Literaturii Române organizează un eveniment dedicat memoriei lui Tudor Mușatescu. De la ora 16.00, în Sala Perpessicius, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, vă invităm la o dezbatere la care participă Doina Papp, Rodica Mandache și Antoaneta Zaharia, moderator fiind Radu Băieșu, iar de la ora 18.00, în Mansarda MNLR, la spectacolul trupei Etaju’ 4, "Altfel de… scrisori", după Tudor Mușatescu. Distribuția: Andreea Ionela Buzatu, Gianina Crivăț, Sabrina Diacov, Iulia Alexandra Dinu, Maria Magdalena Pisaltu, Mihail Cornel Radu, Alex Surulescu, Alexandra Zamfirescu. Coordonare scenică: Dan Tudor și Adriana Guluțanu. Mai multe informații, aici.



Vineri, 24 februarie 2023, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Romanele de dragoste ale anului 1933


În așteptarea zilei de Dragobete, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la sediul din strada Nicolae Crețulescu 8 la Observator Lyceum, o ediție specială cu tema Romanele de dragoste ale anului 1933.

Pornind de la operele cunoscute publicului larg: "Creanga de aur“, de Mihail Sadoveanu, "Rusoaica“, de Gib I. Mihăescu, "Maitreyi“, de Mircea Eliade, "Adela“, de Garabet Ibrăileanu, "Patul lui Procust“, de Camil Petrescu, vom încerca să dezbatem subiectul iubirii și tema cuplului, iubirile destinate sau interzise, iubirile ce fascinează, plăsmuiri nobile, misterioase sau iluzii deșarte.

Participă: Carmen Mușat și invitații săi

Seria de întâlniri dintre liceeni și scriitori români, intitulată Observator Lyceum este o inițiativă a revistei Observator cultural.



Sâmbătă, 25 februarie 2023, ora 15.30

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

De ce avem nevoie de benzi desenate pentru cei mici


Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC) organizează discuția publică pe tema De ce avem nevoie de benzi desenate pentru cei mici. Evenimentul îi are ca invitați pe scriitorul și ilustratorul italian Sergio Ruzzier și criticul de benzi desenate Dodo Niță.


Evenimentul face parte din atelierul de benzi desenate susținut de Sergio Ruzzier în perioada 24 – 26 februarie 2023, la MNLR, pentru 22 de ilustratori și scriitori români de cărți pentru copii.

Spațiul pentru discuția publică care va avea loc în 25 februarie, orele 15.30 este limitat. Pentru a participa este necesară o solicitare în scris pe adresa asociatia.cualtecuvinte@gmail.com și o confirmare pe email din partea organizatorilor.





Concurs cu premii pentru adolescenți: "Intersecții plastice"

Inspirați de poemele lui Dimitrie Anghel, Ion Minulescu, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Geo Bogza, Ion Vinea, Alexandru Mușina și Emil Brumaru, liceenii sunt invitați de MNLR să realizeze un poster original în cadrul concursului intitulat "Intersecții plastice" și să trimită materialele până în 20 februarie 2023.


Așadar, mai sunt trei zile până la finalizarea concursului pentru adolescenți "Intersecții plastice". Până în 20 februarie, liceenii pot trimite lucrările la adresa programe@mnlr.ro.

Premiile vor consta, după cum urmează, în:

Premiul I: 2500 lei Premiul al II-lea: 1500 lei Premiul al III-lea: 1000 lei Mențiuni – cărți

Câștigătorii vor fi anunțați în 22 februarie 2022, ora 10.00, pe site-ul oficial al MNLR, pe platforma web multimedia www.culturaindirect.ro, precum și pe pagina de Facebook a MNLR.


Mai multe detalii privind regulamentul, aici: https://mnlr.ro/intersectii-plastice-concurs-pentru-adolescenti-3-20-februarie-2023/



Expoziții permanente


Atelier de artist | Margareta Sterian

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

Muzeul Național al Literaturii Române a deschis la sediul din Calea Griviței 64-66, un nou spațiu expozițional: Atelier de artist – Margareta Sterian. Amenajat la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile redă universul creator și existențial al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Toate obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.

Detalii, aici.


Expoziții temporare


Expoziția "Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române"

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

26 ianuarie13 martie 2023


Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române și Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția "Manuscrisele inedite ale lui Mircea Eliade din patrimoniul Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei Române".

Eugen Ciurtin, directorul Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, oferă o amplă prezentare a acestei expoziții:

"Expoziția de manuscrise inedite pe care o veți vizita reprezintă începutul vindecării unei traume istorice.

Ea prezintă manuscrise inedite ale lui Eliade despre care în urmă cu zece luni nu se știa pur și simplu că există. Ele au fost între timp salvate de un grup de binefăcători privați și donate Institutului de Istorie a Religiilor al Academiei, unde au fost imediat și intens studiate, apoi editate critic. Astfel, toate au fost deja identificate, datate, descifrate, comparate și integrate corespunzător – pentru prima dată – în ansamblul operei științifice și literare a lui Eliade. În cele patru săli ale expoziției ele restituie atmosfera de lucru din mansarda din strada Melodiei (I), din casa lui Surendranath Dasgupta (II) sau a lui Gwyn Perris (III) din Calcutta colonială și din apartamentul soților Eliade din strada Palade nr. 43 (IV), ultima lui locuință bucureșteană, cândva sediul optim al arhivei."

Continuarea, aici.

____


"Luciri minerale“ – expoziție de bijuterie contemporană la Muzeul Național al Literaturii Române, autoare Diana Toboșaru și Gena Tudor

21 februarie – 17 martie 2023

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu nr. 8, în perioada 21 februarie – 17 martie 2023, o expoziție de bijuterie contemporană a artistelor Diana Toboșaru și Gena Tudor.

În cadrul expoziției, intitulate "Luciri minerale, care va fi deschisă în data de 21 februarie, ora 18, vă invităm să descoperiți o serie de creații unicat din colecțiile "ReStart“, Skin2.0“, "The Last world“ și "My Precious“ ale artistei Diana Toboșaru (https://anaydblujewerly.com/; https://www.facebook.com/Anaydblu/; https://www.instagram.com/anaydblu/) și "Bitter Sweet“, "Stay with me“, "Break in Bright“ și "Unbreakable Bonds“ ale artistei Gena Tudor (https://www.facebook.com/genatudor; https://www.instagram.com/gena.tudor).

Mai multe informații despre artiste, aici.

____


Expoziția "In Memoriam ANDO"

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66

1 - 25 februarie 2023


"Prefațată de o expoziție-instalație vernisată anul trecut, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, chiar în data de 12 decembrie 2022, când s-au împlinit 2 ani de la trecerea în eternitate a lui ANDO, «In Memoriam ANDO» este un proiect care își propune nu doar să comemoreze o personalitate culturală autohtonă, ci și să mențină vie amintirea unui spirit critic, precum și moștenirea artistică pe care acesta a lăsat-o în urmă. În grafica sa, ANDO a reușit mereu cu umor și ingeniozitate să surprindă chintesența unor momente cheie din istoria recentă, cărora le-a fost martor. Dacă în expoziția anterioară de la MNLR, cu titlul «Remember ANDO – Octavian Andronic. CoronANDOgrafii», selecția expozițională prezenta în exclusivitate lucrări inspirate de începuturile perioadei pandemice, context în care, de altfel, s-a și stins din viață îndrăgitul grafician, în retrospectiva de față avem lucrări din întreaga sa activitate artistică." (Ana Daniela Sultana)


Evenimente on-line:


mini-Cafeneaua critică *on-line*:

Luni, 20 februarie 2023, ora 19.00: Aurel Tar

Joi, 23 februarie 2023, ora 19.00: Vitalie Ciobanu

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a Muzeului


Invitatul episodului 209 al mini-Cafenelei critice on-line de luni, 20 februarie 2023, este artistul vizual Aurel Tar.

Invitatul episodului 210 al mini-Cafenelei critice on-line de joi, 23 februarie 2023, este scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.


Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site*-ul MNLR, pe platforma și pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, *mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

_____


Duminică, 26 februarie 2023, ora 11.00

pe site-ul MNLR* și pe pagina de Facebook a MNLR*

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitat: Eugen Cristea

Ficțiunea