Revistă print și online

3 cărți pe scurt

Lana Bastašić, Prinde iepurele, trad. Octavia Nedelcu, Black Button, 2023

Scriitoarea bosniaco-sârbă Lana Bastašić a primit în anul 2020 Premiul Uniunii Europene pentru literatură. Recent, s-a tradus și în română Prinde iepurele, text care ne spune povestea unei prietenii, a unei dispariții și a ecourilor pe care războiul le lasă peste ani. Avem în față o poveste alertă, cu tramă și cu investigații psihologice profunde.


Jens Liljestrand, Pădurea arde sub pașii noștri, trad. Daniela Ionescu, LITERA, 2023

Folosind ca fundal tematic criza climatică actuală, Jens Liljestrand demască unele tipologii umane ale societății din prezent. Scrisă în tradiția literaturii nordice, cartea aduce patru perspective interconectate despre un (viitor) foarte apropiat – catastrofic, dar realist.


Vitali Konstantinov, O istorie a scrisului. De la scrierea cuneiformă la emoji, trad. Bianca Șahighian, Editura Grafic, 2023

Vitali Konstantinov concepe (grafic) o istorie a scrisului, trecând prin peste 100 de sisteme de scriere din întreaga lume, de la începuturi și până în prezent. Un text ingenios, util și practic.

Ciprian HANDRU

Doctorand al Universității din București, este autor de articole și exegeze, unele premiate, cu precădere dedicate lui Adrian Marino, dar și poeziei clasice. Are în lucru un studiu legat de antropologia receptării.