Revistă print și online

Recomandările revistei Ficțiunea

Editura Humanitas anunță volumul de povestiri Oamenii țarului nostru, Ludmila Ulițkaia. Apărută în 2005, cartea aduce alături mai multe portrete și o scriitură convingătoare. A primit Premiul Kniga Goda. Poate fi precomandată de pe site-ul editurii.

Neuroleptic de Dorian Dron, Litera, BPC, 2023, e o poveste de dragoste halucinantă, construită ca un puzzle, în jurul unei enigmatice fete cu tricou galben. Povestea, bine scrisă, se derulează în formula unei confesiuni foarte convingătoare.

Viața ca un râu de Shelley Read a apărut recent la Litera și are în centru tema supraviețuirii și un personaj memorabil: Victoria Nash, o adolescentă în vârstă de 17 ani. Acțiunea se petrece în Colorado, iar intriga e construită pe întâlnirea Victoriei (Torie) cu misteriosul Wilson Moon.

Narine Abgarian revine la Humanitas cu alt roman, Simon, care a primit Bolșaia Kniga, 2021 – Premiul cititorilor. Mizând pe același exotism al unei comunități mici de armeni, romanul se compune din poveștile câtorva femei care au iubit același bărbat, zidarul Simon, a cărui moarte le reunește.

Raul Popescu debutează cu un roman liric, Și la început a fost întunericul (Casa de Pariuri Literare, 2023), despre doliu și despărțirea de mamă. Conceput ca un poem în proză, impresionează prin emoția autentică, prin scriitura de calitate.

Trei ani de singurătate de Claire Alexander (Litera, Folio, 2023) este un roman de succes despre o fată, un motan și singurătatea confortabilă. Povestea lui Meredith Maggs este a noastră a tuturor, compusă de internet, cărți și curierul care sună regulat. Dar această armonie e spulberată într-o zi.

Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier Flavius Ardelean-Bachmann, Polirom, 2023 este un roman despre o fetiță dintr-o lume atroce, a unui orfelinat, din care o salvează doar fantezia.

Malnata Beatrice Salvioni (Litera, Folio, 2023): fete, mituri urbane, prietenie și mentalități, într-o lume înrudită cu cea a Elenei Ferrante.

Ficțiunea