Revistă print și online

Expoziție cu răsunet în timp Atelier de artist – Margareta Sterian

 


Iubitorii artelor plastice sărbătoresc zilele acestea împlinirea unui interval îndelung de la nașterea uneia dintre cele mai importante scriitoare și pictorițe române, artista Margareta Sterian.

Dictaturile care au dominat secolul al XX-lea au marcat o perioadă cruntă din viața Margaretei, dar asta nu a împiedicat-o să traducă poezie engleză și franceză, să scrie volume de proză și poezie sau să picteze, situându-se incontestabil în avangarda literară și plastică. Cenzura și antisemitismul acelor ani damnabili au creat o prăpastie între ea și publicul ei căzut în capcana istoriei.

Pictoriță, scriitoare, traducătoare și scenografă, Margareta Sterian s-a născut în 16 martie 1897, la Buzău. A urmat cursurile liceale ale școlii evanghelice din București, avându-l profesor de limba română pe Ioan Slavici, iar profesor de desen pe pictorul-gravor Richard Canisius. De asemenea, a avut norocul să ia lecții de desen cu pictorul impresionist Gore Mircescu.

Anul acesta se împlinesc 125 de ani de la nașterea artistei, un act de cultură prin care se atrage atenția publicului asupra importanței unei opere literare și plastice de primă mână în cultura românească. 

Elementul esențial care și-a pus amprenta pe întreaga operă a Margaretei Sterian este cel etnic, arta pictoriței și scriitoarei fiind inspirată din realitățile românești, având ca modele cultura populară, folclorul teatral, obiceiurile rurale precum semănatul și culesul, și toate acele serbări neîntrecute în pitoresc, preluate în special din zona Moldovei.

Despre Margareta Sterian s-a scris mult și poate nu îndeajuns. După Revoluție, arta ei a reînceput să respire, dar suferința și-a spus cuvântul: opere inestimabile au căzut pradă urii, iar românilor li s-a smuls șansa de a admira un artist recunoscut pe plan internațional, cu expoziții la Paris și Viena și cu tablouri care revelau magia plaiurilor românești.

Ei bine, pe 5 mai la ora 17:00, Muzeul Literaturii Române preia frâiele unui destin uitat și oferă un nou suflu moștenirii Margaretei Sterian, readucând la suprafață comori pe care publicul mai tânăr nu a avut ocazia și șansa să le prețuiască. Arta Margaretei Sterian, dar mai ales viața pe care a ales să o dedice creației, în ciuda unor opreliști pe care poate doar acum, în proximitatea războiului, începem să le înțelegem cu adevărat, este în sfârșit pusă în valoare și pe plan românesc. Surpriza Muzeului Național al Literaturii Române pentru acest moment constă într-o expoziție care se deschide joi, 5 mai 2022, ora 17.00, la sediul din Calea Griviței 64-66, un nou spațiu expozițional. Expoziția poartă numele de Atelier de artist – Margareta Sterian și e amenajată la etajul al doilea al clădirii, spațiul intim – recreat prin obiecte de mobilier, obiecte personale și lucrări de pictură, grafică, ceramică, frescă și panouri textile. Totul reconstituie universul creator al artistei, exemplificând interesul său pentru multiplele forme de exprimare artistică. Obiectele expuse în acest spațiu au fost donate Muzeului Național al Literaturii Române de către pictorul și criticul de artă Mircea Barzuca, discipolul și moștenitorul testamentar, omul datorită căruia opera și personalitatea Margaretei Sterian vor fi cunoscute de generațiile viitoare.
La deschidere vor participa acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, Mircea Barzuca, pictor și critic de artă, și Ioan Cristescu, Directorul General al MNLR.

Participarea la eveniment se face pe bază de rezervare la adresa de e-mailrelatiipublice@mnlr.ro.

Bianca ZBARCEA

Cu un master în traducere de text literar (Universitatea din București), Bianca s-a specializat în traducere de film, fiind implicată în numeroase proiecte cinematografice și literare.

în același număr