Revistă print și online

Vorbe-n vin

La un vin cu prietena mea genială

Un cuvânt puternic, urât, agresiv – zghihară – o lovitură a cărei urmă devine una cu pielea, încă îi simți usturimea zvâcnind în dermă. Un soi autohton îndrăzneț, tupeist, care are multe de spus. Zghihara de Averești - Nativus este un vin echilibrat, cu aciditate ridicată, cu note de măcriș care îți lovesc cerul gurii și îți aspresc limba. Un vin proaspăt, ca o gură de aer rece într-o dimineață de iarnă, un vin care miroase a frig. Corpolent, structurat, cu o bază solidă, cu accente citrice care echilibrează obrăznicia dată de mărul verde, pădureț care-ți face gura pungă. Are un postgust amar, ca viața Lilei. Lila, cu limba ei ascuțită, veninoasă, răutăcioasă, dar extrem de curajoasă și la fel de tupeistă, însă, seducătoare, proaspătă ca acest vin, un echilibru între aciditate și fruct. Un du-te-vino amețitor. De un galben pai, își anunță notele vegetale prin tonurile verzui.

Am băut un pahar cu personajul Lila din cartea Prietena mea genială de Elena Ferrante – femeia genială, aproape de neatins, dedată pasiunii cu care își trăia viața, aruncându-se în mijlocul ei, fără frici, fără regrete, o viață crudă pe care o îndulcea cu prospețimea și frustețea ei. Așa e și vinul ăsta - nu are nevoie să fie însoțit de vreun aperitiv special, este independent, limpede în pahar, sincer, proaspăt, înțepător, un vin pe care nu-l uiți și la care te întorci iar și iar, când ești la o terasă, vara, și îți aștepți prietena genială.

Andreea FERIGEANU

Doctorandă în filologie la Universitatea din București, Andreea e pasionată de vin, de scris și de muzica lui Cohen. Când nu scrie despre vin pe Instagram, scrie pe Facebook pastile despre viața la terase și viață în general. Lucrează la o multinațională și aspiră la o viață boemă.