Crezul unui cititor înrăit se află în micile gesturi de curaj pe care le trimite în lume și în consecvența pe care o manifestă referitor la convingerile personale. Invoc iarăși subiectivitatea pentru că, în final, despre asta este vorba, despre propriile noastre convingeri. Laud o carte care, chiar și lipsită de o miză estetică ridicată, a mângâiat ceva uitat din mine, ori poate m-a trimis cu gândul într-un spațiu pe care nu-l mai pot accesa. Iubesc cărțile care, chiar și fără prestanță sau pretenții, îmi insuflă familiaritate și autenticitate, pe care le simt ca pe un acasă. Laud orice iubesc întotdeauna fără teamă.
Prima serie care-mi vine în minte este tetralogia lui Carlos Ruiz Zafon, Cimitirul Cărților Uitate (cu volumele Umbra vântului, Jocul îngerului, Prizonierul cerului și Labirintul spiritelor apărute la Polirom). Până să îl descopăr, eu nu auzisem de el, iar opera lui mi-a pătruns adânc în suflet și o port cu mine ca pe un drag prieten. Adrian Diniș cu Toate zborurile au fost anulate (Casa de editură Max Blecher, 2020) se înscrie și el bine pe această listă de descoperiri recente. Pe mulți autori i-am descoperit citind antologii, acesta fiind și motivul pentru care iubesc acest tipar de scriere care unește sub aceeași copertă numeroși autori. Îmi vin acum în minte Cartea întâmplărilor, coord. Tatiana Niculescu (Humanitas, 2019), unde am descoperit-o pe Kaya de Vos și așa am ajuns la ale ei Iubiri, semne și minuni (Humanitas, 2021). O altă antologie minunată este Dragostea când te doare (Litera, 2022). Cu siguranță au fost mai multe cărți descoperite pe care memoria refuză să mi le readucă în gânduri acum.
Masterandă a Facultății de Litere, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iași, secția Literatură română și hermeneutică literară. A publicat un capitol critic într-un volum colectiv, lucrare prezentată în cadrul Simpozionului Național Psihologii, locuri, arhitecturi în proza română de ieri și de azi, ediția I, Iași.
Duhuri și dureri de noiembrie
Am un început de poveste
Alina Pavelescu: cărți de noiembrie
O carte a speculațiilor
Le Giono
Aeru-i parșiv într-o cutie sigilată
Onea și excavatorul
Nimic nu descrie luna noiembrie mai bine decât o rochie cărămizie
S-a așezat pe umăr
Pedro Páramo. Kilometrul zero al realismului magic
Am cărți pe care le-aș fi vrut doar ale mele
Savoarea cărților, savoarea vinului
Citesc ce-mi face cu ochiul
O premieră așteptată
Proiecte de scenografie de Bagossy Levente în cadrul FNT
Copyright © fictiunea.ro