Revistă print și online

Proiecte de scenografie de Bagossy Levente în cadrul FNT


Comunicat de presă


Proiecte de scenografie de Bagossy Levente în cadrul FNT


Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București în parteneriat cu Festivalul Național de Teatru prezintă expoziția "Proiecte de scenografie de Bagossy Levente". Expoziția va avea loc joi, 3 noiembrie 2022, la ora 19.00 la Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București (str. Gina Patrichi nr. 8) și va fi vernisată de Oana Cristea Grigorescu și Mihaela Michailov, curatori FNT 2022, în prezența artistului, BAGOSSY Levente.

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București vă propune o expoziție inedită, cuprinzând machete de scenografii realizate de scenograful Bagossy Levente, deținător al premiului Jászai Mari. Expoziția oferă publicului 20 de proiecte de scenografie din cele realizate de artist sub forma unor machete în miniatură, de-alungul carierei sale de 30 de ani. Printre exponate vizitatorii pot regăsi macheta unor scenografii precum cele realizate pentru spectacolele Don Giovanni, Burghezul gentilom, Tartuffe, Hamlet sau Sus cortina!, producții ale celor mai importante instituții teatrale din Ungaria. Machetele considerate produse de artă aplicată au fost realizate de artistul maghiar ca propunere pentru spectacole și evocă miracolul Guckkastenbühn în care urmărim și simțim, ca printr-o lupă, viețile și experiențele oamenilor.

BAGOSSY Levente s-a născut în anul 1968 la Dombóvár, Ungaria. Și-a început studiile la Liceul de Arte din Pécs, la secția design grafic. A absolvit Universitatea Maghiară de Arte Plastice, specializarea design grafic, în anul 1996. Primele scenografii le-a realizat pentru Teatrul Mic din Pécs, ulterior colaborând cu teatrele din Pécs, Kecskemét, Szeged și Nyíregyháza. Cele mai importante scenografii ale sale se leagă de spectacole realizate de cele mai prestigioase instituții din Ungaria, precum Teatrul Centrál, Teatrul Katona József, Teatrul Örkény și Teatrul Radnóti din Budapesta.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 18 noiembrie 2022 în sălile de expoziții a Institutlui Liszt – Centrul Cultural Maghiar București.


Kósa András László

director


București, 02. 11. 2022

Kósa András László