Revistă print și online

Premiile Ficțiunea

Cel mai creativ artist vizual: Tudor Vladimir Panduru pentru semnarea imaginii filmelor R.M.N. (R: Cristian Mungiu) și Metronom (R: Alexandru Belc) – cu referință la filmele din 2022. Un director de imagine de înaltă clasă, care știe să realizeze filmări de atmosferă, să se joace cu încadraturile și să spună povești prin imagini, indiferent de natura filmului. Atenția la detalii și modalitățile de filmare a personajelor fac spectatorul să fie captivat de povestea peliculei.

Cel mai creativ scriitor: Daniela Rațiu pentru volumul Ultimul an cu Ceaușescu (Litera, bpc, 2022). Alegere pentru felul în care descrie anul Revoluției chiar din Timișoara, totul văzut prin ochii unei familii care încearcă să supraviețuiască de pe o zi pe alta. Maniera personală a scriiturii și felul în care utilizează descrierile pentru a sublinia în detaliu nivelul de trai de atunci, neromanțat, îl fac unul dintre cele mai bune romane contemporane ale anului, fiind cu totul diferit față de orice altă scriere citită pe acest subiect.

Personalitatea artistică a anului: regizorul Radu Afrim. Pentru felul în care își imaginează lumi, pentru modalitatea de adaptare scenică a textelor dramaturgice, dar și pentru originalitate. Spectacolele sale creează universuri proprii, surprinzând și uneori șocând spectatorul. Nu este un regizor ce pur și simplu montează un spectacol, ci face un întreg cosmos în jurul său, finisându-l în cel mai mic detaliu. Nominalizarea în special pentru spectacolele: câine cu om. câine fără om de la Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova și Repetiție pentru o lume mai bună de la Teatrul Național București.

Andrei BULBOACĂ

Doctorand în Studii Culturale, la Facultatea de Litere, Universitatea din București.