Revistă print și online

Vineri, ne vedem la grădină

Vineri seara ne vedem la Filipescu-Cesianu, pentru gala de premiere. E al doilea an în care dăm premii. Ieri seară am ieșit la o terasă și am trăncănit despre preferințe și alegeri. În primul rând despre categorii: care dintre ele credeți că a adunat cele mai multe voci? De fapt au fost două: Cel mai bun final și Cel mai bun personaj. Sunt două premii cel puțin interesante. Când citești un roman ești atent la personaj, pe care îl și ții minte cel mai mult. Ce-ți amintești din romanul Un veac de singurătate? Șirul lung de Buendia. Ce ai în minte când te gândești la Pescărușul lui Cehov? Două aripi prăpădite? Oh, nu! Îți vine in minte silueta fragilă a Ninei. Dar mai este ceva la fel de important: finalul. La fiecare pagină te întrebi cum se termină, sperând să fie pozitiv, dar nu lacrimogen, să fie clar, dar nu foarte, să-ți lase întrebări etc.

Printre cei care sunt bucuroși că există pemii pentru personaj și final se numără Dorian Dron, Ciprian Handru, Cristina Bogdan și Petre Nechita. Acesta din urmă e însă și mai fericit că ne-am hotărât să alegem 10 povestiri demne de felicitat. Preț de o oră ne-a povestit ce i-a plăcut din cele zece ficțiuni.

Petre Nechita

"Îmi place să trec dintr-o lume în alta, iar cu cele 10 povestiri propuse de revista Ficțiunea am trecut prin 10 lumi minunate: am fost urmărit de hiene pe străzi, am simțit mirosul de pandișpan și de aluminium, am învățat pașii de vals într-o sală de bal, m-am dat cu spray-uri țin loc și de deodorant și de parfum și… n-am să uit stiva de cărți de la ghenă. Toate astea se regăsesc în Ficțiunea, la Noua literatură."

Cei mai gomoși sunt cei din juriu. Nu e ușor, bineînțeles, pentru că alegerea are nevoie dr argument solid și … spus în public.

Anul acesta juriul e format din câțiva oameni foarte resposabili și implicați. Liviu G. Stan este scriitorul care a primit anul trecut unul dintre premiile Ficțiunea. Ca să-și completeteze experiența, a trecut de cealaltă parte a baricadei, fiind acum cel care hotărăște cine va lua premiu pentru stil. Adriana Irimescu (actriță) urmărește de vreo doi ani schimbările estetice, alcătuind un clasament al operelor-manifest. Însă Ligia Pârvulescu (poetă și prozatoare) a luat-o cel mai mult în serios:

Ligia Pârvulescu

"Este un roller coaster, o călătorie intensă prin universuri extraordinare, cu vibrații și frumuseți diferite, dintre care va trebui să aleg, din păcate, un singur univers câștigător. Asta înseamnă pentru mine, pe scurt, să fac parte din juriul pentru Premiile Ficțiunea. Este o alegere dificilă, dar, indiferent de rezultat, experiența este grozavă și consider că toți cei nominalizați sunt câștigători!"

Din juriu mai fac parte Cristina Bogdan, conf. univ. dr, antropolog, decana Facultății de Litere. Pentru ea rigoarea e pe primul loc, dar și o pereche de sandale confortabile, pe care le-a comandat la Roma.

Ce parfum ar merge la sandalele astea? Quatre de la Boucheron a răspuns ea, întorcându-se la romanul voluminos, cu copertă albastră. (nu spun care).

Ciprian Handru este pentru prima oară într-un juriu. Își face un doctorat pe proza lui Groșan, la Facultatea de Litere, București, sub îndrumarea profesorului Ion Bogdan Lefter. Așa că are capul plin de ficțiune...

Ciprian Handru

"… de ficțiune filmică. De ce? Pentru că în ultimul timp, după vizionarea filmului Se7ven, în regia lui David Fincher, mă gândesc tot mai mult la cât sunt de importante finalurile în ficțiune și în viață, deopotrivă. Sfârșitul filmului menționat pune în lumină afirmația detectivului William Somerset (Morgan Freeman), care renunțând să mai iasă la pensie, spune: Ernest Hemingway a scris: "Lumea este un loc bun și merită să lupți pentru ea". Sunt de acord cu partea a doua.

Gala Premiilor Ficțiunea se apropie, acolo mă veți găsi, discutând despre aceleași păcate biblice, dar și despre faptul că merită să lupți pentru cel mai bun final de operă."

 În fine, Ileana Marin, specializată în estetică, prof. univ dr. la Universitatea din București, dar și la Seattle University a venit cu ideea unei ficțiuni de popularitate, fiind de părere că în momentul de față creația și-a făcut loc pe rețele sociale, care aduc zilnic titluri și ierarhii în lumea academică.

 Dar vor fi acolo și mulți dintre colaboratorii revistei, între care George Matei, cu un teanc de cărți după el, ca de obicei, și Emilia Toma care a scris aici următoarele:

Emilia Toma

"Gala Premiilor Fictiunea e un eveniment important, așa că mi-am comandat o bluză fără umeri, ca să aibă unde să danseze zânele din grădina Cesianu. Sper din tot sufletul să găsesc acolo și un coș cu margarete, ca să mă inspire, pentru că înmânez diplomele și trebuie să fiu în formă spirituală."

 

Fictiunea

în același număr