Revistă print și online

Aici s-a întâmplat

Șoseaua celebră a Bucureștilor, pentru recreere și promenade, are și povești mai puțin cunoscute. Vă prezentăm una dintre ele. Într-o seară de toamnă târzie, când cerul plumburiu se pregătea să burnițeze, un bărbat elegant tocmai părăsea bufetul de la Șosea. Nu părea că ar aștepta pe cineva deși s-a oprit pentru câteva clipe în preajma bufetului Miorița. S-a plimbat preț de câteva ceasuri pe șoseaua pustie a Kiseleffului pentru ca apoi să se întoarcă pe Șoseaua Jianu, abia trasată și încă rurală în multe privințe. S-a oprit în dreptul rondului unde în viitor va fi ridicat monumentul Eroilor Aerului, traversând șoseaua neasfaltată a Jianului, trecând pe strada Dumitru Ghica, înaintând din nou către bufetul de pe Șoseaua Kiseleff. Părea îngândurat și nu dădea atenție mersului sau peisajului. Începu burnița iar negura coborî de-a dreptul pe ramurile copacilor. Personajul nostru s-a retras preț de o clipă după un pom ornamental ale cărei furnze îndrăzneau să reziste frigului. Apoi se auzi sunetul metalic al unui foc de armă...

Nota medicului legist din 23 noiembrie 1923:

"Imediat ne-am transportat în localitate și aici în dosul bosketului, aflat în apropiere de șoseaua Jianu colț cu strada Dumitru Ghica, în adevăr am găsit un individ culcat pe pământ cu fața în sus mort împușcat în tâmpla dreaptă iar în mâna dreaptă ținea un revolver marca STM; era îmbrăcat în haine gri și pardesiu de asemenea gri cu vergi, ghete negre și pălărie maron. La percheziția făcută s-au găsit asupra lui mai multe notițe, scrisori și o carte de membru nr.10436 a societății funcționarilor publici pe numele D.Demetrescu-Buzău, ajutor Grefier Casație, precum și suma de 943 lei într-un port moneu de culoare neagră; tot asupră-i s-a mai găsit un ceasornic de aur fără capac și două chei."

P.S. “Sunt cazuri cînd Dumnezeu nu te poate ajuta decît dîndu-ți mereu suferința. Acel care le cunoaște și știe să mulțumească pentru asta, acela rămîne creditor privilegiat al lui Dumnezeu." (Urmuz,1914)

Adrian MAJURU

Istoric, antropolog și jurnalist , Adrian Majuru s-a făcut cunoscut printr-o serie de cărții și studii despre vechiul București: Bucureștiul albanez (2002), Bucureștii mahalalelor sau periferia ca mod de existență (2003), Bucureștiul subteran. Cerșetorie, delincventă, vagabondaj (2005), Copilăria la români. 1850-1950 (2006), București. Povestea unei geografii umane (2007) Cum se distrau românii odinioară (2011) s.a. De asemenea, este și prozator. Cea mai recentă carte a sa este un roman, intitulat Hoțul din Curtea Miracolelor (2023), care a primit Premiul Ficțiunea pentru cel mai bun personaj.