OPTm
nr.crt.

Invitații lui Zenob: Andrei CREȚULESCU

 

Andrei Crețulescu produce filme și dansează Charleston. În plus, mai este și director. El nu calcă pe noul val, ci pe valul recent, însoțit de toți spiridușii cinema-ului, din ultimii 30 de ani. Bineînțeles, ne-am întâlnit numai în interiorul unui film, unde-am mâncat prăjituri împreună. Păi, bine, măi, Zenob, mi-a spus el, de-aia te-am invitat aici, ca să-mi mănânci recuzita? De-aici mi-am dat seama că are autoritate și ochii ațintiți asupra întregii povești. Dar e și frumușel, drept să vă spun, ar putea să mai bage capul în vreunul din filmele lui. Pe deasupra, are niște prieteni, tot unul și-unul – de la Rodica Lazăr, la Șerban Pavlu și Andi Vasluianu, ca să zic doar trei nume. Din acest motiv, nu trăiește într-o casă normală, ci într-o video-cameră, unde, recent, a apărut și-un bebeluș, care deja repetă pentru noul film al tatălui său.

Dragă Andrei, se aude prin târg că la naștere ai fi primit niște ochelari vrăjiți: cum ți-i pui, imediat se și schimbă lumea. E adevărat? Iar dacă nu, cum/ce vezi tu?

Dacă se aude e musai să fie adevărat, nu? I-am pus și i-am scos de atâtea ori că se șubreziseră... Acum șapte ani le-am schimbat ramele și-i purtam extrem de țanțoș. Pe urmă i-am rătăcit, dar i-am regăsit, heureusement, la începutul acestui an, mai exact acum cinci luni. Ca să fiu sigur că nu-i mai pierd i-am făcut cadou. Grozavă idee.

Cea mai vie amintire referitoare la ei se leagă de Charleston. După ce-am scris povestea, obișnuiam să umblu cu ochelarii ăștia pe nas și nu reușeam să vad personajul. Mai mult, chiar auzeam în jurul meu pomenindu-se despre Șerban Pavlu, dar nu reușeam să-l văd. Până într-o zi, când mi-am scos ochelarii! Și-atunci am dat cu ochii de Șerban, care părea destul de potrivit. Am stat la un vin, i-am dat scenariul și i-am spus: uite mi-aș dori să joci tu. Inițial părea înfricoșat de rol, dar, la un moment dat, și-a pus ochelarii mei și-așa a intrat în Charleston.

Cu ce personaj (dintre personajele tale) ai avea încredere să-ți lași bebelușul pentru o oră?

Cu blonda răzbunătoare jucată de Rodica Lazăr în Ramona, fără discuție. Și chiar mai mult de o oră – ar avea multe să-și spună… Am scris Ramona pentru Rodica Lazăr, pentru ideea noastră comună de-a face un film fără dialog.  Există prin urmare între noi o poveste bazată pe încredere. Multă lume spunea atunci că forța filmelor mele stă în dialog, ceea ce era descurajant. Însă Rodica a crezut în această idee, iar încrederea asta i-a adus alături pe alți prieteni – Adi Vasluianu, Dorian Boguță, Șerban Pavlu. Și-așa am ajuns la Cannes, ne-am bucurat de succes, iar toate astea mă îndreptățesc să-mi las copilul cu un personaj clădit pe încredere: Ramona.


Ce părere ai despre pălării? 

Aș fi tentat să zic că n-am nici o opinie whatsoever... Pălăria poate fi un statement, dar nu pentru mine. Cred că ne-am întâlnit la momentul nepotrivit ca să putem lega o prietenie. În timpul filmărilor port o șapcă, pe care o consider un obiect funcțional. O singură dată am purtat o pălărie pescărească. Și atât.

De admirat, însă… am admirat pălăriile din filme, de-a lungul anilor, cu toate că nu-mi par teribil de practice. Nu mi-e nimeni atât de antipatic încât să-i fac un asemenea cadou, dar mă gândesc cu drag la un personaj care-și construise întreaga imagine în jurul unui asemenea accesoriu. Regizor era dumnealui, Jean-Pierre Melville se numea, iar Stetson era pălăria pe care îmi place să cred că nu și-o scotea nici la masă. A propos – dacă se întâmplă cumva să nu-i fi văzut filmul din 1969, care se numește L'armée des ombres... , nici că se putea moment mai prielnic.

ZENOB

Zenob face parte din grupul „Perucile verzi”.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Creionul de tâmplărie

de Mircea CĂRTĂRESCU

Recomandată de Bogdan TĂNASE

Humanitas

 

 

 

 

Radio Trafika Europe

Literatură europeană, la New York

 

 

 

PREZENTĂRI & CRONICHETE

José Luis Olaizola – La leyenda de Luis Candelas

Luis Candelas este banditul cel mai faimos din Spania, care fură de la bogați, dar nu dă nimic săracilor, ci cheltuie totul, în special pe băutură și pe femei. Așa spune legenda. Pe atunci (1804-1837), cartierul Lavapiés nu era al hipsterilor, ci al celor cu briceag la cingătoare. Candelas era maestru al deghizărilor, apărea la petreceri, se prezenta ca fiind din înalta societate, distrăgea atenția și, între timp, banda lui jefuia tot ce se putea.

Olaizola (n. 1927), scriitor, critic de film, a fost recompensat cu Premiul Planeta (1983) pentru La guerra del general Escobar. Conduce, la 92 de ani, un ONG care luptă împotriva prostituției infantile în Thailanda.

Alexandra NICULESCU

 

 

Biblia după Borges. Literatură și texte sacre

Conferințele și eseurile cardinalului Gianfranco RAVASI (cărturar subțire și prefect al Bibliotecii ambroziene din Milano timp de aproape două decenii), publicate în Italia, în intervalul cuprins între 2005 și 2018, confirmă atenția lui constantă pentru arta cuvântului și virtuțile hermeneutului biblic. 

Structura tripartită a volumului imaginează o călătorie în teritoriile care surprind înlănțuirile dintre tăcere și cuvânt, privind anumite fragmente biblice ca pe forme ale unei transparențe diafanice, meditează la maladiile existenței, într-o manieră care ne invită să ne amintim de textul lui Constantin Noica (pe care cardinalul îl citise în italiană), și propune o survolare a arhitecturii atât de diverse și de sofisticate a operei lui Borges, din perspectiva unui cititor împătimit de scrierile sale. 

Peste toate se așterne țesătura diafană a vocabulelor care descind din Biblie și sunt tâlcuite pentru contemporani, ca un fel de hrană menită să întrețină sufletul, deși cardinalul știe, chiar mai bine decât cititorii săi, că întotdeauna „cuvântul sacru cel mai însemnat trebuie să fie lăsat în tăcere”.

Editura Polirom, 2019. Traducere de Miruna și Bogdan Tătaru-Cazaban.

 

Cristina BOGDAN

 

ÎN CURÂND

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAMONA de Andrei Crețulescu

 

 

 

ÎN NUMĂRUL ACESTA SEMNEAZĂ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recomandări OPTm

 

 

 

 

 

 

 

 

BOTANICA

lui Sim. Fl Marian

 

 

 

 

 

 

 

Anul BEETHOVEN

 

 

 

 

 

Copyright © fictiunea.ro