OPTm
nr.crt.

Puppets Occupy Street – un mega-joc urban

Laura Pumnea - Vizual - nr. 32 / 28 septembrie, 2020

 

Îl știți pe prietenul de care îți e dor tot anul, pe care abia aștepți să îl revezi în carne și oase, pentru că are atâtea să-ți spună, iar tu îi primești poveștile cu uimire și încântare, pentru că nu sunt niciodată aceleași, pentru că le sublimează mereu, dându-ți libertatea de a lua din ele ceea ce te inspiră să visezi, să creezi, să te bucuri, să te joci, să te reinventezi? 

Un astfel de prieten a devenit în 7 ani de existență Festivalul Puppets Occupy Street de la Craiova, pentru artiști, public, parteneri, voluntari, pentru fiecare entitate implicată în desăvârșirea acestui fenomen.

Anual, timp de 8 zile, din 25 august până la 1 septembrie, se instalează exclusiv în spații neconvenționale și este voce pentru arta animației, pentru artiștii independenți și companiile private de teatru din țară și din străinătate. Fascinează prin originalitatea și creativitatea participanților, prin diversitatea și numărul copleșitor al evenimentelor cu care ocupă străzile Craiovei timp de 8 zile, iar maratonul în care se angrenează publicul pentru a fi la cât mai multe spectacole sau ateliere de creație, la expoziții sau concerte este uluitor și o dovadă categorică a mult așteptatei întâlniri cu  festivalul-prieten Puppets Occupy Street

Ediția din 2020 s-a numit „Masquerade” și a fost una neobișnuită: fără artiști din străinătate, fără parade cu păpuși supradimensionate ori care alegorice, fără întâlnirile din cartiere!

A fost un festival cu termoscanare, măști și distanțare fizică. Un eveniment pandemic. Dar chiar și-așa publicul i-a acceptat cu seninătate regulile, numai să fie parte din poveste. Pentru că este parte din istoria orașului, o sărbătoare înscrisă în calendar, anual, singura perioadă în care oricine poate să creeze cot la cot cu artiștii, să se joace după pofta inimii. Plângi sau râzi cu personajele din spectacole, ești liber să fii tu. 

Festivalul Puppets Occupy Street este organizat de Teatrul pentru copii și tineret Colibri și finanțat de Primăria Municipiului Craiova și de Consiliul Local Municipal. Are caracter necompetitiv și se adresează tuturor categoriilor de public, evenimentele fiind gratuite. Cuprinde spectacole, ateliere de creație, concerte, expoziții, proiecții video, video mapping, happening-uri, animație stradală, arte vizuale, arte plastice, etc., desfășurându-se simultan în mai multe zone ale orașului. Prima ediție Puppets Occupy Street a avut loc în anul 2014. În anul umătpr a existat o temă populară: Apa. Ediția din 2016 a fost dedicată Focului, iar următoarele teme au fost Aerul (2017), Pământul (2018), REvolution (2019). Această ediție a fost distinsă de UNITER 2020 cu Premiul Special pentru teatru de păpuși și marionete.

Laura Pumnea

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Roxana DUMITRACHE scrie dens, cu aglomerări descriptive care te introduc într-un univers ficțional pe cât de veridic pe atât de straniu, cu accent pe aspecte vizuale care te intrigă. Dar acesta nu este decât ambalajul unui epos legat de probleme reale, militant fără ostentație. Debutul recent, cu Papa Nicolau…., indică un traseu pe care proza publicată azi îl reconfirmă, un fragment din viitorul roman. Atentă la detalii, Roxana le aduce în prim-plan pe cele legate de temă, astfel încât povestea se adună cu grație și mai ales în mod convingător. Gestualitatea banală devine ritual social, iar atmosfera abulică a unei comunități neînsemnate amplifică evenimentul epic. Scrisul Roxanei Dumitrache este rafinat, inteligent, creator.

 

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

Delirium

de Enda Walsh

Recomandată de Alexandru Papadopol

 

 

 

 

Bogdan TĂNASE recomandă o carte

 

 

 

 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

ÎN CURÂND

 

Fernando Aramburu – Utilidad de las desgracias y otros textos

Coming soon: apare în cinci zile. Ar părea că sunt vreun fan Aramburu, de-l recomand atâta, și, de fapt, poate sunt. Noua carte are doar 352 de pagini, deci la jumătatea Patriei și reunește articole de-ale scriitorului. Despre ce sunt? Să vedem: copilăria lui în San Sebastián, experiența ca profesor în Germania, ritualurile lui când se apucă de scris, plimbări și călătorii, ce l-a fascinat pe el la Camus (aici mă gândesc iar la Pamuk pentru că are și el pagini întregi dedicate aceluiași scriitor). E o carte cu multe detalii din cotidian, ca dragostea pentru păsări, veverițe și literatură.

 

Alexandra NICULESCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aventură noir si fantasy, din octombrie. Hachette UK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editura Paralela 45

 

 

 

 

 

 

 

Să ne amintim: Marfa și banii (r. Cristi Puiu)

 

FOTOGRAFII

de Bianca ZBARCEA

 

The Wasp by Ogden Nash The wasp and all his numerous family I look upon as a major calamity. He throws open his nest with prodigality, But I distrust his waspitality.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apariție editorială la Budapesta

 

Numărul 4/2020. Revista Szépirodalmi Figyelő apare fără întrerupere din 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BURSE PENTRU SCRIITORI

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară. Mai multe aici

 

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © fictiunea.ro