OPTm
nr.crt.

Desfătări spirituale

Încerc de ceva vreme să găsesc 8 evenimente culturale pentru care aș lăsa casa sau terasa (după caz, atenție, fac parte din "breasla artelor") și nu prea îmi iese. Sigur că se poate trăi fără artă, n-am văzut pe nimeni zvârcolindu-se pe stradă, în chinuri, de dorul evenimentelor culturale… Dar ar fi păcat și pustiu.

Unde aș merge, dacă aș merge??? Iată un top al preferințelor personale, cu întâmplări mai mult sau mai puțin actoricești...PAPAGALUL MUT

în regia lui Nae Caranfil, cu Vlad Logigan și Claudiu Bleonț, 1 oct, ora 19.00. TNB

Cred că sunt treizeci de ani de când Nae Caranfil  n-a mai făcut teatru, fiind cunoscut în special pentru filmele sale de top: „Filantropica”, „Asfalt Tango”, „Restul e tăcere” etc.

Acum se reîntoarce în teatru, cu un spectacol pe care nu l-aș rata, mai ales că și textul este semnat de Nae Caranfil: un episod din fascinanta viață a cavalerului d’Eon.


FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ, 2020:

23 septembrie-4 octombrie.

Deja m-am desfătat cu filmele din program, dar evenimentul continuă. Desfășurat simultan în 11 orașe din țară, are în prim-plan creația cinematografică feminină! Lucru mai rar, recunoașteți! 

În București filmele festivalului rulează în perioada 23 septembrie - 2 octombrie la Cinema Elvire Popesco & Cinema sub Clar de Lună.KINOdiseea #12 -

Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr - până pe 11.10.2020.

Un drum până la Muzeul Antipa, o zi de vacanță!


OGLINDA NEAGRĂ

Teatrului Nottara, 2 octombie, ora 20.30.

Spectacolul îmi incită interesul în primul rând pentru că este făcut după texte de IL Caragiale. Vlad Balan și Cristina Juncu au scris o poveste caragialească. Evenimentul este găzduit de Gradina TVR.


VIAȚA ȘI MOARTEA LUI RICHARD 2,

în regia lui Radu Iacoban, se joacă la Teatru Mic, PE 3 octombrie, LA ora 19.00. Spectacolul, prin garanția pe care o dă numele regizorului,  promite o viziune nouă asupra tragediei  lui Shakespeare.


DELIRIUM

de Enda Walsh, în regia Vlad Massaci, 3 octombrie, ora 19.00, la Teatrul Odeon.

Un spectacol de avangardă, cu personaje dostoievskiene, căci piesa lui Enda Walsh e o reluare a Fraților Karamazov, pe care viziunea lui Vlad Massaci o reevaluează estetic. 


PROFU'

este un film documentar, în regia lui Alex Brendea, pe care n-am apucat să-l văd. Va fi proiectat la Oradea, un oraș fain, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania. Subiectul e de actualitate: un profesor renunță la catedră și  își deschide o clasă de meditații în propriul apartament. Filmul urmărește un an din viața acestui profesor. Distribuit de Transilvania Film.


Aș mai trece aici și happening-ul lui Dan Perjovschi, miercuri, 30 septembrie, ora 18, o  avanpremieră a celei de a 7-a ediții a Platformei Internaționale de Teatru București cu tema ”Our house is on fire/ne arde casa”. Dacă găsesc bilete.

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Roxana DUMITRACHE scrie dens, cu aglomerări descriptive care te introduc într-un univers ficțional pe cât de veridic pe atât de straniu, cu accent pe aspecte vizuale care te intrigă. Dar acesta nu este decât ambalajul unui epos legat de probleme reale, militant fără ostentație. Debutul recent, cu Papa Nicolau…., indică un traseu pe care proza publicată azi îl reconfirmă, un fragment din viitorul roman. Atentă la detalii, Roxana le aduce în prim-plan pe cele legate de temă, astfel încât povestea se adună cu grație și mai ales în mod convingător. Gestualitatea banală devine ritual social, iar atmosfera abulică a unei comunități neînsemnate amplifică evenimentul epic. Scrisul Roxanei Dumitrache este rafinat, inteligent, creator.

 

Doina RUȘTI

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

Delirium

de Enda Walsh

Recomandată de Alexandru Papadopol

 

 

 

 

Bogdan TĂNASE recomandă o carte

 

 

 

 

 

 

Ickabog

Un proiect internațional la care participă și  Editura Arthur,  la invitația scriitoarei  J.K. Rowling. O poveste gratuită, un foileton online, aici, doar în perioada 1 septembrie – 16 octombrie 2020. Și un concurs de ilustrații. 

 

ÎN CURÂND

 

Fernando Aramburu – Utilidad de las desgracias y otros textos

Coming soon: apare în cinci zile. Ar părea că sunt vreun fan Aramburu, de-l recomand atâta, și, de fapt, poate sunt. Noua carte are doar 352 de pagini, deci la jumătatea Patriei și reunește articole de-ale scriitorului. Despre ce sunt? Să vedem: copilăria lui în San Sebastián, experiența ca profesor în Germania, ritualurile lui când se apucă de scris, plimbări și călătorii, ce l-a fascinat pe el la Camus (aici mă gândesc iar la Pamuk pentru că are și el pagini întregi dedicate aceluiași scriitor). E o carte cu multe detalii din cotidian, ca dragostea pentru păsări, veverițe și literatură.

 

Alexandra NICULESCU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aventură noir si fantasy, din octombrie. Hachette UK.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editura Paralela 45

 

 

 

 

 

 

 

Să ne amintim: Marfa și banii (r. Cristi Puiu)

 

FOTOGRAFII

de Bianca ZBARCEA

 

The Wasp by Ogden Nash The wasp and all his numerous family I look upon as a major calamity. He throws open his nest with prodigality, But I distrust his waspitality.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Apariție editorială la Budapesta

 

Numărul 4/2020. Revista Szépirodalmi Figyelő apare fără întrerupere din 2002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BURSE PENTRU SCRIITORI

Fundația Cărturești, în parteneriat cu Asociația Maria și Pro Patrimonio, anunță inițierea unui program de burse și rezidențe de creație literară. Mai multe aici

 

 

 

 

 

 

 

Bani negri (pentru zile albe). Un serial HBO, semnat de Daniel Sandu.

În fiecare an apar șapte mii de filme în lume, dar cel pe care îl faci tu trebuie să aibă ceva inedit. (Daniel Sandu)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ioan CRISTESCU, despre Alice Voinescu, la Cultura in direct, MNLR

 

 

Anul BEETHOVEN

Copyright © fictiunea.ro