Revistă print și online

Pe scurt

Scurt-scurt de tot! În lumea scriitoricescă s-au dat premii, a fost Gala Tinerilor Scriitori (15 ianuarie 2021), așa cum am citit pe Agenția de Carte.

Pot să vă spun că Premiul Tânărul Scriitor al anului 2020 i-a fost decernat lui Radu Nițescu pentru Satao (Casa de Editură Max Blecher). Apoi a fost un premiu pentru  poezie, pe care l-a luat Olga Ștefan, pe care ne bucurăm s-o avem în paginile revistei, la Pagina de literatură. Volumul ei, Civilizații (Editura Paralela 45), a fost considerat cel mai bun din 2020. La proză, premiantul este un scriitor aflat printre preferații mei, Cosmin Leucuța, al cărui ultim volum l-am citit cu plăcere: Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? (Editura Casa de pariuri literare - CDPL). Un fragment din carte poate fi găsit și aici. Premiul Tânărul critic a plecat la Cluj, la Emanuel Modoc, pentru studiul Internaționala periferiilor. Rețeaua avangardelor din Europa Centrală și de Est (Editura Muzeul Literaturii Române din București).

Deci, asta e, scriitorii n-au stat degeaba, au scris, au publicat. În schimb soarta noastră, a actorilor, n-a fost prea bună. Totuși, ceva-ceva se mișcă, mai ales online, de pildă, la Teatrul Mic, pe 30 și 31 ianuarie.

 De altfel, se vorbește tot mai des despre o scenă digitală, iar agențiile de bilete s-au pus în funcție. Iar peste toate se adaugă și nouameapiesă de Ștefan Peca, direct la el acasă, unde poate să vină oricine - aici.

Însă nimic nu se compară cu spectacolul pe scena reală, cu acea comunicare unică, dintre public și actor. Prin urmare, m-am hotărât să recomand în primul rând spectacolul viu. Așadar, săptămâna asta ne ducem la Ploiești sau la Brăila!

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.

în același număr