OPTm
nr.crt.

Pe scurt

Scurt-scurt de tot! În lumea scriitoricescă s-au dat premii, a fost Gala Tinerilor Scriitori (15 ianuarie 2021), așa cum am citit pe Agenția de Carte.

Pot să vă spun că Premiul Tânărul Scriitor al anului 2020 i-a fost decernat lui Radu Nițescu pentru Satao (Casa de Editură Max Blecher). Apoi a fost un premiu pentru  poezie, pe care l-a luat Olga Ștefan, pe care ne bucurăm s-o avem în paginile revistei, la Pagina de literatură. Volumul ei, Civilizații (Editura Paralela 45), a fost considerat cel mai bun din 2020. La proză, premiantul este un scriitor aflat printre preferații mei, Cosmin Leucuța, al cărui ultim volum l-am citit cu plăcere: Cum te vei îmbrăca la sfârșitul lumii? (Editura Casa de pariuri literare - CDPL). Un fragment din carte poate fi găsit și aici. Premiul Tânărul critic a plecat la Cluj, la Emanuel Modoc, pentru studiul Internaționala periferiilor. Rețeaua avangardelor din Europa Centrală și de Est (Editura Muzeul Literaturii Române din București).

Deci, asta e, scriitorii n-au stat degeaba, au scris, au publicat. În schimb soarta noastră, a actorilor, n-a fost prea bună. Totuși, ceva-ceva se mișcă, mai ales online, de pildă, la Teatrul Mic, pe 30 și 31 ianuarie.

 De altfel, se vorbește tot mai des despre o scenă digitală, iar agențiile de bilete s-au pus în funcție. Iar peste toate se adaugă și nouameapiesă de Ștefan Peca, direct la el acasă, unde poate să vină oricine - aici.

Însă nimic nu se compară cu spectacolul pe scena reală, cu acea comunicare unică, dintre public și actor. Prin urmare, m-am hotărât să recomand în primul rând spectacolul viu. Așadar, săptămâna asta ne ducem la Ploiești sau la Brăila!

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Tandră și nostalgică, proza Serenelei GHIȚEANU este un bildungsroman în variantă miniaturală. Amintind de atmosfera spațiilor citadine romanești interbelice, această broderie textuală în care se pierd ample pasaje oniric-senzoriale pare o îngemănare între arta narativă a Cellei Serghi și decorurile prozei lui Eliade.

Andrei ȘERBAN

CARTEA SĂPTĂMÂNII

Acasă în lume, de Vintilă Mihăilescu și Ioana Tudora

igloobooks, 2020

Carte recomandată de Cristina BOGDAN

 

 

CĂRȚI NOI

 

Antologie și introducere de Francesco Napoli

Traducere și note de Smaranda Bratu Elian și Aurora Firța Marin

Ediție îngrijită de Smaranda Bratu Elian

HUMANITAS

 

 

 

Cu o reducere de 25 %

ART

 

 

 

 

30% reducere

CORINT

 

 

Apărută în 2021: fantasy, mister, poveste despre magie și memorie.

 

SCRIITORI ÎN VIAȚA PRIVATĂ

 

 

 

 

 

 

 

CĂRȚI BUNE

la edituri mici

Black Button

 

 

 

Editura Muzeul Literaturii

 

 

Foto-poeme de

Bianca ZBARCEA

 

The Cats Will Know by Cesare Pavese

There will be other days, there will be other voices. You will smile alone. The cats will know. You will hear words old and spent and useless like costumes left over from yesterday’s parties.

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Copyright © fictiunea.ro