OPTm
nr.crt.

Mesaj pe Facebook

 

Maria Filimon, de pe str. Nicolae Vicol, lua cu ea un spray paralizant ori de câte ori ieșea noaptea ca să-și plimbe dalmațianul. Ținea tubul în mână ca pe-un tăiș pregătit de atac. Adocian observase detaliul de la câțiva metri distanță, din mașina cu geamuri fumurii pe care o închiria ocazional pentru serile de supraveghere (ori pentru diminețile de supraveghere, preferatele lui, datorită clarității detaliilor în atitudinea destinatarelor și, per total, a ușurinței filajului). Pitit pe scaunul din dreapta, Adocian ridicase în noaptea cu pricina binoclul câțiva centimetri deasupra marginii portierei. Tubul de spray ieșise la iveală în lumina unui stâlp când Maria Filimon îl lăsase preț de câteva secunde pe trotuar, cât strânsese într-o pungă fecalele câinelui. Bineînțeles, asta nu era ceva concludent, nu avea o însemnătate capitală, putea fi numai o reacție instinctivă la o primă audiție și cuvintele lui poate că aveau să percuteze în ea mai târziu, își explicase el, frecându-și globii oculari, puțin frustrat de temerile ei nefondate.

În schimb, cum ar putea să uite un contraexemplu, cel al destinatarei Virginia Pintilie, de pe str. Costache Negri? Virginia scrisese pe Facebook, chiar a doua zi după ce el îi strecurase plicul în cutia poștală: „Mă incită rău de tot! Să vă povestesc ce mi s-a întâmplat. Se pare că sunt atrasă într-un scenariu de film. Un tip misterios mi-a lăsat asta în cutia poștală. Pare un stick banal, dar conține o comoară care nu doar că m-a pus pe gânduri în legătură cu multe lucruri lame care mi-au acaparat viața în ultimii ani, dar mi-a trezit și o curiozitate foarte nasty față de autor. Să fie cumva un scriitor, un artist care mă curtează în secret? În plus, ah, are o voce so hot tipul! Numai că nu înțeleg ceva, care-i faza cu sigla Fiscului pe plic? Ceva ironic, anti-sistem? Ok, mă opresc aici și revin puțin mai târziu cu transcrierea mesajului".

Postarea Virginiei era însoțită de câteva poze cu plicul desigilat, cu stick-ul negru și cu un link scurt (bitly), urmat de îndemnul CHECK OUT MY INSTAGRAM ACCOUNT și de un emoticon care făcea – wink, wink - șmecherește cu ochiul.

(frag. din romanul Salamandre, LITERA, bpc, 2022)

Liviu G. STAN

Prozator și jurnalist, Liviu G. Stan (n. 8 martie, 1987) scrie roman și proză scurtă, fiind unul dintre cei mai interesanți prozatori din generația lui. A publicat romanele Sânge de pasăre pe haine, (2014), Casele vor uita (2016), Filip Manakis: o poveste europeană (2019). Naturalețea epică și originalitatea construcției sunt două dintre calitățile prozei sale, la care se adaugă inteligența epică. Are și un volum de versuri, Yima, (2008), dar și o bogată activitate de jurnalist cultural.

Echipa
Arhiva
PRINT 29⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Halucinantă, bizară, absurdă, proza luI Florin Spătaru păstrează o construcție coerentă și personaje de tip realist. Cu evidente rădăcini în scrierile avangardiste și cu deschidere spre aventura citadină, scrierea sa schimbă accentul de la subiect către acțiunea minoră, trăită în detaliu, descrisă atent.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Nominalizările la Premiile FICȚIUNEA

Cel mai creativ artist vizual

Cel mai creativ scriitor

Premiul Personalitatea artistică a anului

Nominalizații sunt selectați din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista OPT motive-Ficțiunea.

Premiile vor fi anunțate în cadrul unei festivități care va avea loc în seara de 8 iunie, pe Plaja Neversea, din Constanța, la ora 19.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Centrului Cultural „Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța.

Juriul

  1. Doina Ruști - scriitoare

  2. Adriana Irimescu - actriță

  3. Andrei Boncea - producător de film

 

 

Copyright © fictiunea.ro