Revistă print și online

Eveniment editorial

Dintre cărțile finalului de an, romanul Nașterea eroului de Andrei Ungureanu constituie un eveniment în mod cert. Roman despre anarhie și despre criza mondială, este totodată un manifest social și estetic. Printre mormanele de notații arogante și egolatre, apărute în ultimii ani, romanul lui Ungureanu aduce o viziune clară și o poveste care te cutremură. În esență, e povestea unui om, unui tânăr imigrant, dar dincolo de ea se ridică întrebările frecvente, care ne-au bântuit în ultima vreme, legate toate de finalul civilizației și de perspectivele realiste ale unei lumi care se duce la vale. Nu putem să ne prefacem că nu vedem ce se întâmplă cu omenirea, dar nici nu trebuie să ne temem. Fiecare timp își are rezolvările sale.

Alert, matur și convingător, romanul lui Andrei Ungureanu marchează o epocă și un tip de scriitură.

Romanul lui Andrei Ungureanu a primit Premiul I la concursul de debut al editurii Litera.

"Au încercat să-i facă un culcuș cât mai confortabil, s-o ferească și de soare și de tabla încinsă a mașinii. I-au ținut cu schimbul câteva haine deasupra capului în chip de umbrelă de soare, i-au udat hainele, i-au dat să bea. O urcaseră cu țolul în mașină deoarece nu mai era chip s-o ridici altfel. Primele ore au călătorit relativ bine, era dimineață și văzduhul nu începuse încă să ardă atât de tare. “

Andrei Ungureanu, Nașterea eroului, Litera, BPC, 2022

Ciprian HANDRU

Doctorand al Universității din București, este autor de articole și exegeze, unele premiate, cu precădere dedicate lui Adrian Marino, dar și poeziei clasice. Are în lucru un studiu legat de antropologia receptării.