Revistă print și online

ChatGPT a câștigat deja Nobelul

Din când în când apare câte o noutate care captivează pe toată lumea, iar pe plaiurile noastre care mustesc de specialiști, toți au cel puțin o părere. Foarte puțini chiar înțeleg subiectul despre care se vorbește, dar nu asta e important, ci cum să-ți țipi mai tare părerea. ChatGPT, chatbot-ul bazat pe noul OpenAI, răspunde la întrebări și toată lumea l-a folosit ca să pocnească miștourile și să se chibițeze. Să facem o pauză și să citim un citat din răspunsul lui Steven Pinker la întrebarea legată de atenția acordată ChatGPT : "Se dovedește că presupunerile noastre sunt greșite atunci când încercăm să ne dăm seama de ce modele anume se ascund printre trilioane de cuvinte și 100 de miliarde de parametri. La fel ca multă lume, nu aș fi crezut că acest sistem poate scrie Discursul de la Gettysburg în stilul lui Donald Trump (…) E impresionant cum ChatGPT poate genera proză plauzibilă, relevantă și bine structurată, fără să înțeleagă lumea."

Semn că nimeni nu a înțeles nimic din toate problemele expuse de rețelele de socializare, să ne amintim de Edward Snowden și să nu uităm că toate aceste platforme dețin drepturile a tot ceea ce noi publicăm, iar apoi folosesc toate aceste informații pentru a ne manipula, vinde, face să urâm sau orice mai are chef un grup de oameni care vrea să facă bani. Și că în niciun caz nu respectă ideile de la care au pornit: socializare, comunicare etc. Să ne amintim și de ascensiunea Google, care a mâncat presa ca pe pumn de TicTac-uri, pentru că maiestuoasa presă nu a înțeles nimic din internetul ce urma să curgă peste tot. La fel se va întâmpla și acum, o nouă tehnologie va face ravagii, în sunetul de petrecere al tuturor celor care râd, fără să știe că ei sunt gluma.

De aceea, ChatGPT a câștigat deja Nobelul, nimeni nu va verifica proza sau romanele, se vrea conținut mult, rapid și popular, la fel ca un TikTok, unde și acolo suntem spionați, dar ce mai contează. Pentru că atenția noastră nu va ține mai mult de câteva secunde, ChatGPT se va folosi de tot ceea ce ciripim noi pentru a extrage o proză/roman la minut. Un Nobel meritat cu siguranță, în această lume care nu mai știe de mult timp cum să dezbată idei, să aștepte sau să se bucure de momente ce nu implică un ecran.

Florin SPĂTARU

Florin Spătaru (n. 1983) a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București. A câștigat concursuri literare în Franța și a fost publicat în Nouvelle Quinzaine littéraire din Paris. A publicat în revistele Argos, Dilema Veche și în Revista de povestiri. Romanul său de debut este Greier de topaz (2022), nominalizat la Premiile Ficțiunea. A mai publicat poeme și proză scurtă. Cel mai recent volum al său este Viespea de pe limbă (2023), povestiri.