Revistă print și online

Agenda culturală a MNLR, perioada 20 – 26 martie 2023

Agenda culturală a MNLR, perioada 20 – 26 martie 2023

Luni, 20 martie 2023 Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Ziua Francofoniei la MNLR


MNLR sărbătorește francofonia și valorile europene pe care aceasta le reflectă – pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală și solidaritatea – în data de 20 martie 2023, la sediul expoziției de bază a muzeului din strada Nicolae Crețulescu 8.


În intervalul 12.00 – 17.00, în cadrul expoziției de bază, vor avea loc tururi ghidate în limba franceză (rezervări la programe@mnlr.ro).


Începuturile francofoniei se înscriu în secolul al XIX-lea, dar înțelesul ei actual, mult mai complex, vizează existența unui spațiu lingvistic și a unui set de valori împărtășite de țările în care se vorbește franceza, precum și posibilitatea de a realiza schimburi culturale și un dialog al ideilor între aceste țări.


Începând cu ora 17.00, vă așteptăm cu lecturi publice de poezie susținute de Magda Cârneci, Ioana Crăciunescu și Bogdan Ghiu și un recital susținut de Marius Bodochi. Evenimentul, moderat de Iuliana Miu, va fi acompaniat muzical de flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, solist al Filarmonicii "George Enescu" și profesor la catedra de flaut din cadrul Universității Naționale de Muzică București.


Evenimentul va fi deschis de Excelența Sa, Doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței în România, și de prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul MNLR.


Pentru mai multe informații, vă rugăm să scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro sau pe WhatsApp la 0736.598.451



Marți, 21 martie 2023, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Poezie & Parfum


Pentru prima oară la Muzeul Național al Literaturii Române sărbătorim poezia și parfumul într-o ecuație deosebită, acestea fiind aniversate în aceeași zi, în 21 martie, la nivel internațional.


Ziua este legată și de inaugurarea, acum șase ani, în 2017, a expoziției de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, un motiv în plus de a marca această dată alături de publicul nostru cu un eveniment special.


De-a lungul timpului, poezia și parfumul s-au întrepătruns, au intrat într-un dialog, chiar și de la distanță. Cuvântul "poezie" îl percepem, în cadrul acestui eveniment, în sensul său major de creație, de poiesis, iar parfumul îl vom lega, în dezbaterea noastră, de artele plastice, de cinema, de teatru într-un trialog excepțional.


Evenimentul, care va avea loc la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, începând cu ora 18.00, va avea ca punct de plecare și pretext antologia "Osmè", semnată de Claudiu Sfirschi-Lăudat, despre care Marius Constantinescu nota: "Cartea aceasta este o comoară. Încapsulează într-o orgă prețioasă câteva dintre cele mai fermecătoare, convingătoare și stăruitoare întruchipări ale mirosului. Redus la litere negre pe suprafața albă a hârtiei, parfumul își păstrează aceleași volute inefabile, pentru că se înfiripă din alambicuri literare. De la începuturile umanității și până astăzi, odoratul este parte din lectura pe care o dăm lumilor în care viețuim. De la Geneză, Cântarea Cântărilor, Homer și Sfântul Ioan Gură de Aur până la Michel Tournier, Anaïs Nin, Salman Rushdie sau Mircea Cărtărescu, antologia lui Claudiu Sfirschi-Lăudat repertoriază variațiunile nesfârșite ale unei teme de o seducție atemporală: simțul olfactiv, așa cum apare acesta în texte. Sunt pagini de roman, compoziții lirice, fragmente teoretice, artă, filozofie, sociologie, istorie, antropologie, un buchet mille-fleurs legat cu panglica literatului versat, dar și a împătimitului de alchimii senzoriale. Rezultă un metatext cu adieri complexe, cu note profunde, dar și jucăușe, cu linii sculptate ca într-un flacon de cristal. Precum un parfum inteligent construit, cartea lui Claudiu Sfirschi-Lăudat merită să fie purtată. În bibliotecă, în minte și în suflet, acea bibliotecă lăuntrică unde ținem minte toate acordurile care ne-au marcat."


Participă: Claudiu Sfirschi-Lăudat și Marius Constantinescu




Marți, 21 martie 2023, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Calea Griviței 64-66


Ziua Internațională a Poeziei


Muzeul Național al Literaturii Române organizează la sediul din Calea Griviței 64-66, o lectură publică la care vor participa poeții Nora Iuga, Eugen Suciu, Ioana Crăciunescu și Varujan Vosganian.


Evenimentul va fi acompaniat muzical de Nadia Trohin (voce) & Mircea Tiberian (pian).



Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8 18 - 25 martie 2023


Expoziția Remember Constantin Gh. Banu


Muzeul Național al Literaturii Române vă invită marți, 21 martie 2023, ora 13.00, la vernisajul expoziției "Remember Constantin Gh. Banu", organizate la aniversarea a 150 de ani de la naștere.


Constantin Gh. Banu s-a născut la 20 martie 1873, la București. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie în 1895, precum și Facultatea de Drept, în 1900. În calitate de codirector al publicației La Roumanie, va face parte dintr-o delegație trimisă la Paris, în 1918, pentru a apăra interesele naționale. Ocupă funcția de ministru al Artelor și Cultelor în perioada 1922-1923. Conduce revista "Voința națională" și, împreună cu Petre Locuesteanu, înființează revista "Flacăra". Subiectele pe care le abordează variază de la umor, pamflet și până la invectivă. Dintre scrieri, menționăm: "Sub mască" și "Trăiască viața!..." (1916), "Grădina sau Manualul bunului politician" (1937).


Evenimentul se va desfășura la sediul muzeului din strada Nicolae Crețulescu 8 și va avea loc în prezența prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director general al MNLR, a doamnei dr. Magda Stavinschi, a doamnei Gabriela Banu, traducătoare și prozatoare, a criticului literar Aureliu Goci și a doamnei Eugenia Oprescu, șef Secție Patrimoniu în cadrul MNLR.




SEVEN EMOTIONS | Expoziție de bijuterie contemporană la Muzeul Național al Literaturii Române

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în cadrul expoziției de bază din strada Nicolae Crețulescu nr.8, în perioada 23 martie – 14 aprilie 2023, expoziția de bijuterie contemporană SEVEN EMOTIONS, a artistei Mihaela Caravan.

În cadrul expoziției, care va fi deschisă în data de 23 martie 2023, ora 18.30, vă invităm să descoperiți o serie de creații unicat ale artistei, din colecțiile Fast Art/A book of recent history, Beneficial Nostalgia, Embrace Vulnerability, Together we stand, We all deserve a red dot, In – Between și Revive.

Mihaela Caravan trăiește și lucrează în Berlin și este creatoare de bijuterii conceptuale. În anul 2019 a fondat IIOO, un brand de bijuterie autentică, inspirată de arhitectură, adaptată filosofiei minimaliste și vieții contemporane în metropole. Piesele ei explorează peisajul cotidian și emoțional care înconjoară orașele mari și locuitorii lor. Temele pe care le abordează în creația sa variază de la explorarea vulnerabilității și a vieții secrete a obiectelor de zi cu zi, până la reinterpretarea constructelor sociale și a preocupărilor lumești.

Artista proiectează piese manifest cu mesaje puternice și istorii transformatoare. În anul 2019, colecția sa Embrace a câștigat premiul publicului la Târgul de bijuterie contemporană AUTOR, în anul 2020 a avut prima sa expoziție personală în cadrul Berlin Art Week, cu colecția Together We Stand, iar în 2022, designerului i-a fost acordat Premiul Alchimia.

https://www.mihaelacaravan.com/

https://www.iioo.jewelry/




"Din casă în casă până-n mall" | Expoziție MNLR în Plaza România Bulevardul Timișoara 26


17 - 31 martie 2023


Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la o incursiune inedită care adună într-o singură expoziție povești mai puțin cunoscute ale celor cinci case memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române în care au locuit, s-au inspirat și au scris Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu, precum și povești deosebite ale obiectelor care au aparținut autorilor români.

Scrise cu pasiune de muzeografii Doro Nicolescu, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu și Adrian David, textele acestora reprezintă, totodată, o invitație sinceră și aparte de a vizita spațiile pline de însemnătate, de amintiri, camere de reverie și de căutare a cuvântului potrivit.


Printre obiectele prezentate, amintim instrumente muzicale din secolul al XIX-lea, dar și tiparnițe folosite pentru publicarea revistelor și cărților ("Toată starea mea este o tipografie...cu cinci rânduri de slove, note orientale și note europene...", după cum mărturisea Anton Pann), precum și instrumente de scris ale scriitorilor, dar și mărturii ale tabieturilor elegante ale acestora.


Pasionați de automobilism sau de vânătoare, iubitori ai muzicii ("Fără muzică nimic nu se săvârșește", cum spunea Pann), dar și ai desenului, colecționari de parfumuri (unii dintre ei, parfumieri), de tablouri, icoane și obiecte de ceramică, amfitrioni ai marilor saloane culturale, compozitori, dar unii și foarte buni bucătari, biografia celor cinci scriitori români pe care vi-i prezentăm în cadrul acestei expoziții este una fascinantă, cuceritoare și inspirațională.


Expoziția va fi putea fi vizitată în perioada 16 - 31 martie 2023, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26), de luni până duminică, în intervalul 10.00 – 22.00.


Fictiunea