Revistă print și online

Premiile Ficțiunea: Petronela Buda

Petronela Buda, pentru rolul "Femeia" din spectacolul "Ușa e deschisă", autor Andrei Velea, scenografie Daniel Divrician, regie Vlad Ajder, producător Teatrul Dramatic Galați


Pe Petronius – așa îi spun, amical, Petronelei Buda – o cunosc din facultate. De când am cunoscut-o, am avut senzația că este un om care "rezistă la trântă", ca să spun așa. De-a lungul timpului, relația cu ea s-a transformat într-o încredere reciprocă. Povestea spectacolului "Ușa e deschisă" este una simplă: teatrul lansează o invitație întregului colectiv de a veni cu propuneri, eu vin cu o propunere, îmi este refuzată, iar directorul artistic îmi spune să vorbesc cu Petronela pentru ca ea vrea să joace intr-un one-women show, iar de aici pornesc într-o aventura frumoasă alături de un suflet gingaș închis într-o carapace vulcanică. Sensibilitatea Petronelei este cea care m-a inspirat să îmbin două texte ale autorului, care nu au nimic în comun.

În acest spectacol, Petronius joacă o criminală care cere clemență, comisia de examinare este publicul, iar ceea mi se pare mie interesant e că la final publicul i-o acordă. Cu alte cuvinte, gingășia, sensibilitatea, afecțiunea și raționalul Petronelei câștigă în fața ideii de criminal. Eu unul nu sunt de acord, dar Petronius, prin felul ei de a exista, va câștiga fiecare reprezentație. Un alt motiv pentru care Petronius merită acest premiu este capacitatea ei de a "ține" o sală timp de o oră. Pe tot parcursul spectacolului, actrița se află în tensiune, tensiune care se transmite și în sală. În mod normal, în punctul de climax al spectacolului, actrița este lăsată să rezolve situația așa cum îi vine sau așa cum este logic pentru ea (interiorul o va conduce către o rezolvare bună a situației), dar pentru că Petronius "rezistă la trântă", i-am cerut să rezolve situația diferit, opus logicii interioare a momentului. Și a făcut-o, în pofida efortului implicat, iar spectacolul a câștigat în prezență. O felicit pe draga mea Petronius pentru tot ceea ce face în acest spectacol, pentru cariera ei bogată în partituri puternice, pentru felul în care prezența ei sensibilă îmbracă vorbele autorilor sau situațiile dramatice, pentru interiorul ei bogat, puternic și interminabil, pentru gingășia pe care ne lasă să o vedem, pentru capacitatea de a spune "Da" oricărei nebunii!!!

Aceasta sunt motivele pentru care consider că Petronela Buda merită premiul pentru Cel mai expresiv actor!

Vlad Ajder

în același număr