Revistă print și online

Profesorul etern

Mereu în aprilie îmi amintesc de el. În aprilie e ziua lui, doar că și-o serbează într-o bibliotecă celestă, într-un amfiteatru la înălțime. Îl privesc în fotografia aceasta, din vara lui 2007, de la susținerea tezei mele de doctorat, și mă gândesc ce mult m-aș fi bucurat să-mi mai fie alături, să-i pot cere sfatul, să-l întreb cum să merg mai departe.

Mă consolează însă Fericitul Augustin: "Cei pe care îi iubim și pe care i-am pierdut nu mai sunt unde erau, dar acum sunt oriunde suntem noi, purtându-i în sufletele și rugăciunile noastre."

Când iubești, distanța nu există și moartea nu înseamnă despărțire, ci rămânere-împreună în căușul inimii celui încă umblător prin lumea de sub Cer, până la marea și definitiva revedere.

Cu cât mi-a crescut șirul adormiților de pe pomelnic, cu atât mi-am simțit inima mai încăpătoare, ca o bibliotecă în care, așezate pe rânduri ce se ascund unele pe altele în îmbrățișarea de hârtie și cerneluri tipografice, cărțile își fac loc, cu generozitate, să nu rămână cititorul niciodată flămând sau singur. Inima n-a rămas nici ea flămândă de dor, i-a adunat acolo, ca la un mare ospăț de după o dalbă călătorie, pe toți dragii care-au sărit pârleazul veșniciei. Între ei, cel a cărui zi de naștere e în aprilie, Profesorul meu (și al atâtor generații de studenți de la Literele bucureștene), Dan Horia Mazilu.

Chiar dacă a plecat puțin, să povestească în amfiteatrele văzduhului despre oamenii Veacului de Mijloc, rămâne cu mine, cu noi, prin toate cărțile lui, prin noianul de povești împărtășite cu umor și iscusință, prin felul înțelept și generos cu care a rânduit lucrurile în Facultatea de Litere.

Intru în decanat și îl văd acolo, sub ochelarii lui mari și adânciți de acel tip de nevedere, singura care te ajută să străbați orb câmpiile nesemnificativului și să pipăi cu degete de lumină esențele.

Îi aud vocea, din inflexiunile căreia scoate chipuri, întâmplări de viață și de moarte, războaie, călătorii și iubiri. Îl simt privind peste umărul meu, îngăduitor, de fiecare dată când mă împotmolesc într-un hățiș administrativ. E aici, e aici, în bătaia inimii mele. În aprilie am stat firesc de vorbă, cât timp a plâns o lumânare. Eu nu plâng, fiindcă știu că moartea nu-i desparte, ci-i apropie și mai tare pe cei care se iubesc.

Domnule Profesor, mulțumesc că-mi sunteți!

Cristina BOGDAN

Este conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din București și scriitoare. Specialistă în istoria mentalităților și antropologie culturală, cu un doctorat în filologie, face parte din numeroase organizații academice internaționale. A publicat studii și cărți, cea mai cunoscută fiind "Moartea și lumea românească premodernă: discursuri întretăiate" (2016), volum nominalizat la Premiile "Observator cultural" pentru cea mai bună carte de eseuri a anului 2016. A prezidat mai multe evenimente internaționale, printre care și cel de-al XIX-lea Congres dedicat studiilor despre dansurile macabre și macabru în artă (2021). Cristina Bogdan a fost decanul Facultății de Litere a Universității din București și este redactor la revista Ficțiunea.