Revistă print și online

Iulian Ciocan: Atrocitățile din țara vecină mi-au anihilat cu desăvârșire dorința de a scrie

Zenob strânge material pentru o carte despre lehamite și a invitat mai mulți prieteni să răspundă la câteva întrebări pe această temă.


Care este pentru tine cel mai important motiv de lehamite? Ce-ți taie cheful de scris, de acționat, de vorbit?

Motive de lehamite ar fi multe. Uneori mi se pare că nu mai pot să spun nimic nou, că am băgat în romanele mele toate ideile importante care mi-au trecut prin cap. Cum să mai scrii în această situație? De fapt, cea mai mare lehamite, care friza un soi de disperare, am simțit-o la începutul pandemiei. Apoi a venit războiul din Ucraina și asta m-a blocat, n-am mai putut să scriu multă vreme. Atrocitățile din țara vecină mi-au anihilat cu desăvârșire dorința de a scrie.


Ai spus vreodată adevărul crud despre creația unui scriitor contemporan în viață? Ce s-a întâmplat? Există vreun scriitor care să accepte o opinie negativă despre opera sa?

Da, am spus. Ce putea să se întâmple? Mi-am făcut un nou dușman. Scriitorii sunt foarte supărăcioși și, dacă le-ai spus că nu-ți place cum scriu, îți vor purta pică toată viața. Nu știu cum e pe alte meridiane, dar în R. Moldova aproape că nu mai contează felul în care scrii. Aici e tărâmul parti-pris-urilor și al găștilor. Poți să faci texte mediocre, dar, dacă te bați pe burtă cu oamenii influenți, vei fi promovat și omagiat. Și poți să ai o sumedenie de succese și nimeni să nu te bage în seamă, dacă nu faci reverențele de rigoare.


Ce faci când citești un roman plictisitor, cu greșeli de narație ori cu teme clișeice? Dar dacă autorul ți-a cerut o opinie?

Renunț să citesc. Nimic nu e mai grav într-un text literar decât faptul că plictisește cititorii. Dacă autorul textului plictisitor îmi cere o opinie, îl sfătuiesc să scrie altfel.


Relatează pe scurt o poveste care te-a entuziasmat (literatură, film, teatru).

Ploile amare de Alexandru Vlad e un roman care mi-a plăcut foarte mult. România ceaușistă, un sat izolat de ape, de ploi interminabile. Luni de zile mesagerii statului comunist nu mai pot să intre în localitate și… lucrurile încep să degenereze acolo sau, dimpotrivă, se îmbunătățesc, depinde de punctul de vedere…

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".

în același număr