Revistă print și online

Proiectul – iluzia unui început

Proiect – adică plan, adică intenție, adică un soi de primă idee ce vrea să dea roade, să ducă spre ceva mare, eventual măreț. Poate nu sună rău. Poate unora le sună excelent. Este, totuși, pierdut din vedere un lucru: aceste "proiecte" nu au nimic de-a face cu febra creației, cu impulsul incontrolabil de a așterne ceva-ul ăla pe hârtie, cu obsesia de a scrie, mai pe scurt, cu acel NIMIC din care iese TOTUL. Proiectul înseamnă calcul, iar inspirația este, de fapt, ceva necuantificabil. Apoi, există uriașul risc de a ne autosabota prin proiectele noastre: ele ne par atât de reușite, încât credem că deja am reușit, așa că motivația de a le dezvolta scade. Sau putem fi intimidați de proiect: a ieșit atât de bine, încât ne intimidează până în punctul în care nu mai avem curajul să trecem la următoarele etape. Proiectul înseamnă și afacere. Totuși, nu ar fi indicat să ne gândim la afaceri abia după ce avem ce să vindem? Este latura financiară aceea de la care ar trebui să pornim atunci când ne apucăm să scriem o carte?

Nu pot vorbi din perspectiva unei persoane care a scris o carte, dar pot vorbi din perspectiva uneia care își dorește să scrie una. Cel mai ușor scriu atunci când nu am idee ce voi scrie în următorul alineat, când povestea parcă se continuă pe sine, când eu aleg doar de unde pornesc, iar apoi povestea "știe" încotro se îndreaptă. În schimb, atunci când încerc să urmez un plan, un proiect, încerc și încerc să scriu, până când îmi dau seama că e mai bine ca acele idei să rămână la stadiul de plan. E prea frumos acel proiect ca să îl modific în vreun fel, chit că ar fi vorba de extinderea lui. Un alt aspect important e că atunci când ai un plan, abia aștepți să îl împărtășești celorlalți. Desigur, și așa scade motivația de a te pune pe scris. Vorbești și vorbești despre plan, și dacă mai ești și lăudat pentru el, e clar, nici nu mai simți nevoia de a-l reanaliza.

Din punctul meu de vedere, proiectul niciodată nu va putea ține pasul cu inspirația, nici măcar cu lipsa ei, pentru că proiectele au prea puțină legătură cu realitatea.

Ema RĂDULESCU

Ema este actualmente studentă la "MTTLC" din cadrul "Universității din București".

în același număr