Revistă print și online

Ce cumpărăm la Bookfest? Noutăți, delicii, dezamăgiri

În perioada 24-28 mai are loc Bookfestul, ca în fiecare an la Romexpo, prilej de a ne întâlni cu scriitorii, iar pentru unii de-a străbate orașul.

Deși au apărut multe cărți, puține sunt de căutat.

Cartea cea mai așteptată este Doctorul cel bun de Damon Galgut, un roman alert, cu adâncime psihologică și valoare literară. Finalist al prestigiosului Man Booker, romanul vine în continuarea Promisiunii, betseller internațional și una dintre cele mai vândute cărți la Gaudeamus. Ambele volume au apărut la ed. Litera.

Vom adăuga în completare romanul Hăituit de Alejo Carpentier (Curtea Veche), scriere manieristă, literatură valoroasă, din categoria clasicilor recenți. Cui îi e dor de Fuentes are două volume, apărute nu demult, tot la Curtea Veche: Voința și norocul și Toate familiile fericite.

Un roman polițist bine scris, cu suspens și psihologie e Angelique de Guillaume Musso (Trei).

De la Humanias am lua povestirile Oamenii țarului nostru de Ludmila Ulițkaia, mai mult din respect pentru autoare, decât pentru conținutul cărții. Și cam atât. Mult lăudatul Simon de Narine Abgarian a fost o dezamăgire: scris neglijent, poveste slabă și risipită.

Ar mai fi de trecut pe listă Hoțul și câinii al scriitorului egiptean Naghib Mahfuz (Polirom), iar, pentru cine n-a citit încă, romanul Către paradis de Hanya Yanagihara (Litera).

Dintre scrierile românești, am pune printre favorite câteva cărți: Depravatul din Gorgani de Doina Ruști (Litera), Ca să nu se aleagă praful de toate de Cosmin Perța (Polirom) și poate Neuroleptic de Dorian Dron (Litera).

Pe noi ne veți găsi pe-acolo, învârtindu-ne pe la standurile unor edituri - pe la Litera, în special, dar și pe la Trei, Humanitas, Tracus Arte și la Cartex, unde va fi adusă o ediție specială a volumului În curte la Dionis de Mircea Eliade. Poate vom trece și pe la standul Italiei. Deși evenimentele oficiale, stabilite după lungimea urechilor, nu ne prea plac.

Ficțiunea