Despre ce ți-ar plăcea să citești? Numește o temă care ți se pare ocolită sau insuficient tratată în literatura de azi sau în teatru?
Au înnebunit salcâmii, oamenii și vremurile. Zilele sunt mai lungi și timpul e mai scurt. Nici vremea nu pare să mai țină cu noi. Adormi într-o seară de primăvară, nu-i mult până dimineață, nu-s nici opt ore, te trezești și-ți bei cafeaua pe balcon, dincolo de fereastră te așteaptă o ploaie de toamnă și o sută de claxoane. Începi programul la muncă, iei pauza de cafea sau de masă, te apropii de fereastră și observi că au înflorit copacii. Te uiți la ceas, e ora 18:00 și mijloc de februarie. Dacă pornești televizorul sau citești ziarele online, ai senzația că ești într-o distopie scrisă prost, cu personajele scăpate de tot din mâna autorului.
Încerc să evadez din realitate, m-am obișnuit să îmi construiesc propria lume un pic mai bună, așa că citesc în fiecare dimineață aproape o oră, citesc autori români și străini, bărbați și femei, consacrați și debutanți, cărți care mă surprind și cărți care-mi amintesc că la pomul lăudat nu te duci cu sacul, cărți prea scurte și altele lungi ca așteptarea weekendului. Să fiu sincer, habar n-am ce temă e mai puțin sau insuficient tratată, nu-mi place să mă hazardez în păreri pe baza unor informații incomplete. De altfel, sunt de părere că un scriitor ar trebui să citească din toate câte ceva, nu trebuie să te limitezi la o singură temă sau gen literar. Îmi place să citesc distopii, mi se pare că ne permit să aruncăm o privire pe gaura cheii către viitorul de după colț, ca un semnal de alarmă. Uite, avem mai la răsărit cultul Fratelui cel Mare și poliția gândirii învățându-ne că "libertatea este sclavie" și că "războiul este pace", evadate din 1984. Mă întreb când ne vor putea condiționa ca în Minunata lume nouă, dacă n-au făcut-o deja, prin dispozitivele pe care le utilizăm, încă mă tem că vor reveni coalițiile pentru familie și ne vom trezi peste noapte cetățeni ai Gileadului din Povestea Slujitoarei. Nu mai zic de faptul că în fiecare zi conducătorii noștri ne amintesc faptul că "toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decât altele". Mi-ar plăcea să citesc și ceva ucronii, acele istorii alternative sau contrafactuale, nu ne întrebăm fiecare, măcar din când în când, cum ar fi fost dacă la un moment dat am fi luat o altă hotărâre sau am fi procedat altfel? Îmi plac poveștile din toate timpurile și colțurile lumii, îmi plac locurile exotice, magia, fantasticul și misterul, despre astea aș citi dacă ar avea ziua o sută de ore.
Despre ce scrii/citești tu în momentul de față?
Un thriller ușor, îmi plac autorii scandinavi, aveam nevoie de ceva relaxare după vreo două cărți din categoria pomului lăudat pe care le-am abandonat pe la jumătate, dar recent am citit și mi-au plăcut mult "Rezervația" lui George Cornilă (prima proză aș fi vrut să fie dezvoltată într-un roman întreg), volumul de povestiri "Oameni în trening" al lui Robert Șerban, "Dezonoare" – J.M.Coetzee și seria "Metro" a lui Dmitry Glukhovsky, că tot am vorbit eu de distopii și ucronii, cam asta ne-așteaptă dacă vreun nebun apasă pe butonul roșu. Și printre citit, serviciu și alte preocupări, mereu am tot felul de gânduri făcându-mi slalom prin cap, încerc să termin romanul în lucru, opune rezistență mai mult decât mă așteptam, personajul principal are destule răni și lucruri de ascuns, naratorul e lunecos (sau alunecos? 🙂) și foarte dificil de intrat în pielea lui, cred că mi-au dublat firele de păr alb!
Numește 3 evenimente culturale la care ai participat în ultimele luni și ți se par notabile.
Legat de evenimentele literare din ultimele luni, ce mi-a venit instant în minte a fost lansarea romanului "Cerul ca oțelul", al lui Cosmin Leucuța, alături de Cosmin Perța, însă, căutând pe internet data exactă, am realizat că au trecut șase luni de atunci. Apropiindu-mă de prezent, aș menționa evenimentele organizate de Zilele Culturii Naționale, 15-18 ianuarie la Muzeul Național al Literaturii Române, București, m-am bucurat să fiu invitat să citesc un text, mai ales că tatăl meu este născut în aceeași zi cu Mihai Eminescu (și se mândrește cu asta). A urmat apoi târgul de carte Gaudeamus Craiova, 2023, din 1-5 martie, am participat la o lansare târzie a romanului meu "I Put a Spell on you…" alături de Mihai Ene și am reîntâlnit prieteni cititori dragi. Aș mai aminti și două evenimente la care am participat ca spectator, așezat ca la școală, în ultimele rânduri, ca să simt mai bine emoțiile zburătăcind prin sală. Așadar, i-am susținut pe prietenii Alexandru Lamba, Daniel Timariu, Liviu Surugiu și alții autori ai culegerii de texte "Marea degringoladă amoroasă" la evenimentul de la Biblioteca Națională, în 18 martie, și m-am ținut pe urmele Depravatului din Gorgani, pe 3 aprilie, la lansarea Doinei Ruști de la Librăria Humanitas Cișmigiu.
Abia aștept lunile ce vor veni, urmează multe revederi, am prieteni de încurajat și autografe de strâns.
Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".
Scriitori respinși la Litera
Când ți se închid ușile în țara din care nu ai plecat
Critic, literatură, public
Fascinația depărtării
Lexus pe cărbune și ipostazele rupturii identitare
Viață de scriitor
Gambitul regelui
respiro
Cărți pe scurt: Laur de Evgheni Vodolazkin
Cu tata, de 1 Mai
Te-am văzut
Poeziile sunt proiectele mele
Ce cumpărăm la Bookfest? Noutăți, delicii, dezamăgiri
Lebede de Mary Oliver
Despre un altfel de...spectacol
Premiere cinematografice Independența Film
Premiile FICȚIUNEA: Ion Pleșa
Acest pământ aprig
Copyright © fictiunea.ro