OPTm
nr.crt.

Invitații lui Zenob: Marcela Motoc

Marcela Motoc doarme între paginile romanelor lui Flaubert, fiind franțuzită rău, și-și bea cafeaua în fiecare dimineață pe acoperișul unei case din malul Dâmboviței, ca să-i treacă dorul de Sena. Totodată e prietenă bună cu „Perucile verzi", club din care fac parte și eu. Acolo ne-am și cunoscut, de altfel, într-o seară în care se citea din Baudelaire, el însuși admirator al părului verde, iar Marcela avea rolul de-a aduna cuvintele mai fragile într-o cupă cu elixir. Numai că în mijlocul petrecerii noastre, pe când un poet cunoscut arunca în aer pomele lui Baudelaire, pe când sufletele sensibile, căzute în letargie, torceau emoții necunoscute, pe când cupele de șampanie pluteau singure de la o mână la alta, Marcela a scăpat cupa, care s-a făcut zob. De-atunci cutreieră prin București niște cuvinte care-au zăcut un timp în licorile poeziei și pe care le poți cunoaște după parfum.1. Ai un obiect norocos? Ce ascunzi în sertarele secrete?

Recunosc un oarecare atașament față de anumite obiecte. N-am însă unul pe care să-l consider purtător de noroc. Nu-mi place să depind de ceva. Și un astfel de obiect asta ar face, mi-ar da senzația că depind cumva de el.

Bijuterii nu prea port, risc să le uit în cabină, la teatru, e mai simplu să nu port deloc. Și n-am nici superstiții, încât să intervină nevoia vreunui obiect. Deci, sunt liberă de amulete.

Am primit însă de curând un obiect care mă face să râd - un porcușor verde. Nu poartă altceva decât gândul bun al Anei Barton, cea care, cu mult umor, mi l-a daruit.

Un porcușor-pufos-verde care emană ceva irezistibil.2. Povestește-mi o întâmplare de la filmări, repetiții!

Întâmplare de la filmări. Chiar din vara trecută, asta pandemică. Filmam împreună cu producătoarea/regizoarea Georgia Mihalcea mediu-metrajul ei de debut - The Locationist. Ca și când pandemia n-ar fi fost de ajuns, ne-am trezit că în locația filmării exista... un cuib de viespi! Multe viespi. A trebuit să ni le asumăm, și eu, și ea, zic și eu pentru că m-am alăturat acestei aventuri implicându-mă și ca producătoare. Prima experiență de acest gen din care am aflat că-mi place să controlez lucrurile nu numai din fața, ci și din spatele camerelor. Amuzant a fost, dragă Zenob, că deși eram pregătite să intervenim în cazul în care cineva ar fi fost înțepat, trusă de prim ajutor, antialergice, etc., iar eu aveam de mai multe ori pe zi grijă să țin viespile laolaltă și într-un singur loc, dându-le zahăr, pepene, dulciuri, cu toate astea s-a găsit una mai temerară, care s-a strecurat tocmai sub fusta mea! Și… m-a înțepat exact unde vă gândiți.

Nu-s alergică, dar înțepătura de viespe îți dă scărpinici. Și era destul de dificilă scărpinarea locului cu pricina în văzul echipei.

3. Cu ce personalitate ți-ar plăcea să te întâlnești, să petreci clipe?


Mi-ar plăcea să fiu de față în momentul în care i se va fi făcut fotografia aceea celebră lui Einstein. A fi de față ar presupune, evident, o relație apropiată.

Mi-ar mai plăcea să particip la filmarea primului film împreună cu frații Lumière.

Mi-ar plăcea să fiu cea căreia i se destăinuie Mata Hari.

Mi-ar plăcea să fiu sosia unei regine, Nefertiti de exemplu, și să aflu din interior ce înseamnă puterea, fără responsabilitatea totală a acesteia.

Și mi-ar plăcea să mă plimb de-a lungul Senei cu Gérard Philipe. A rămas actorul de care copila din mine e încă îndrăgostită. Și cred că, dacă într-o realitate paralelă l-aș întâlni, tare l-aș iubi.

ZENOB

Zenob face parte din grupul „Perucile verzi”.

Echipa
Arhiva

ISTORIA VIE A LITERATURII ROMÂNE

(Anii 90. Anii 2000: 1998-2005. Anii 2005-2007. Anul 2008-2009. Anii 2009-2011. Anul decăderii - 2012. Prin cenușa imperiilor - 2013-2019.)

PS. Vă așteptăm cu amintiri, opinii, comentarii - să scriem împreună istoria literaturii postdecembriste.

NOUA LITERATURĂ

Prin poezia semnată de Roxana Cazan ne facem o idee despre literatura diasporei: nonconformistă, inventivă, în căutare de teritoriu.

OPTm

CARTEA SĂPTĂMÂNII

 

Romanele lui Augustin Buzura de Sorina Sorescu, Ed. Aius

 

Recomandată de Xenia NEGREA

 

Olga Lucovnicova - Ursul de Aur pentru scurtmetraj, Berlinare, 2021

 

 

 

 

 

CĂRȚI NOI

 

 

Un roman „istoric”, în sensul că a fost primul mare roman postdecembrist, Sonata pentru acordeon de Radu Aldulescu, după mulți ani, vede din nou lumina tiparului săptămâna aceasta, la Ed LITERA.

Primele exemplare sunt cu autograf.

 

Editura Corint

 

Ursul de Aur, Berlin, 2021:Babardeală cu bucluc sau porno balamuc - Radu Jude

Mediafax

 

 

Berlin, Beatles, o poză celebră

 

Editura LITERA

„ești un mustăcios obosit

spune prietenul meu piele

ăla zice cum mi-ai spus mă

un mustăcios obosit"

 

Leonard Ancuța

 

 

HUMANITAS

 

Trafika Europe: Women in Translation

 

 

 

 

 

 

VIAȚA Culturală

Vacanțele lui Cătălin Ghiță

 

 

Credem în imagine și de aceea nu ilustrăm textele de literatură, ci le personalizăm cu secvențe din viața scriitorului, cu poze de la lansări sau de la alte evenimente care făceau până nu demult parte din viața noastră normală. Creatorul de ficțiune este un om viu, mai important decât relația simbolică din mintea unui ilustrator.

 

Ce mai povestește Dan Mircea Cipariu

 

 

 

Editura ART

Humanitas

Copyright © fictiunea.ro