OPTm
nr.crt.

Proza actuală: Biblioteca de Proză Contemporană, LITERA

Înființată în toamna lui 2020, colecția de proză de la Litera a ajuns la 21 de volume. De la început am pornit cu gândul de a construi un grup viabil și nu doar o simplă apariție de cărți fără identitate. În literatura vie autorul contează, e parte dintr-o mișcare literară, dintr-o ideologie. Tocmai de aceea, am încercat să fac o legătură cu generațiile anterioare, colecția, pe lângă multe cărți semnate de scriitori foarte tineri, cuprinzând și trei reeditări: Sonata pentru acordeon (2020) de Radu Aldulescu, Omulețul roșu (2021) - romanul meu de debut -, și proza Ioanei Drăgan, reunită sub titlul Povești misterioase cu femei și alte vietăți (2022). Există desigur debuturi, în special, romanele premiate la concursul Primul roman: Translucid de Ligia Pârvulescu (Premiul I), Încotro ne îndreptăm de Pavel Nedelcu (Premiul II), Femei de iasomie de Ionel Bușe (premiul III) ori Greier de topaz de Florin Spătaru.

Scriitori deja afirmați, ca Liviu G. Stan, Radu Găvan, Alexandru Lamba ori de notorietate, ca Radu Aldulescu, Dan Stanca, scriitori de nișă, deja cu un public, unii specializați în genul fantastic, precum Allex Trușcă sau în proză urbană, ca Alexandra Niculescu, au adus cărți bune, cu siguranță intrate deja în bibliotecile cititorilor de proză românească.

Doina Ruști

Avangardă

Florin Spătaru - Greier de topaz, prefață Doina Ruști, LITERA, bpc, 2022

Sexualitate, literatură și scene memorabile în peisajul bucureștean actual. Romanul excelează în imagerie stranie, de avangardă, în trimiteri la literatura clasică și la texte de referință. Prin vervă și intensitatea emoțiilor Greier de topaz, amintește de scriitura lui Céline (Doina RUȘTI)

Alert, simbolic, actual

Alexandru Lamba - Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte, prefață de Liviu G Stan, LITERA, bpc, 2022

Un thriller psihologic despre șapte păcate, între care invidia, lenea, superbia ori desfrânarea, plus un personaj care caută purgatoriul. O poveste de azi, alertă, frustră și simbolică în același timp.

Scenele se construiesc ca niște cadre cinematografice, alternând planului îndepărtat cu cel apropiat, iar ritmul este dat de structurile dialogale – scurte, intense, pe alocuri repetitive, ca o țesătură care introduce o anumită linie⁠-⁠refren (Cristina BOGDAN)

Colectiv

Dragostea când te doare (carte colectivă), prefață Iulia Micu, LITERA, bpc, 2022

Semnatarii povestirilor de dragoste cuprinse în acest volum, sunt nume cunoscute, respectiv, 16 prozatori din diverse generații. Textele sunt inedite, iar temele variate, mergând de la inocențele la brutalitatea iubirii.

Autorii:

Andrei Panțu. Florin Spătaru. Ligia Pârvulescu. Liviu G. Stan. Cristian Fulaș. Radu Aldulescu. Radu Găvan. Delia Hügel. Dorian Dron. Allex Trușcă. Laura Sorin. Dan Sociu. Emilia Toma. Irina Georgescu Groza. Doina Ruști. Cosmin Leucuța


 

Promo

Echipa
Arhiva
PRINT 29⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Halucinantă, bizară, absurdă, proza luI Florin Spătaru păstrează o construcție coerentă și personaje de tip realist. Cu evidente rădăcini în scrierile avangardiste și cu deschidere spre aventura citadină, scrierea sa schimbă accentul de la subiect către acțiunea minoră, trăită în detaliu, descrisă atent.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Nominalizările la Premiile FICȚIUNEA

Cel mai creativ artist vizual

Cel mai creativ scriitor

Premiul Personalitatea artistică a anului

Nominalizații sunt selectați din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista OPT motive-Ficțiunea.

Premiile vor fi anunțate în cadrul unei festivități care va avea loc în seara de 8 iunie, pe Plaja Neversea, din Constanța, la ora 19.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Centrului Cultural „Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța.

Juriul

  1. Doina Ruști - scriitoare

  2. Adriana Irimescu - actriță

  3. Andrei Boncea - producător de film

 

 

Copyright © fictiunea.ro