OPTm
nr.crt.

Vrăjiri, fantasme și minciuni (ne)vinovate

Proiectată voit ca o colecție de bizarerii amoroase delectabile, reconstituite cu apetitul arhivistic, vioiciunea narativă și finețurile stilistice marca Doina Ruști, Ciudățenii amoroase din Bucureștiul fanariot este o seducătoare carte-puzzle, în care palpită ispitiri și vrăjiri, „fantasme și minciuni" (ne)vinovate, trădări surprinzătoare și pedepsiri voit exemplare, furtișaguri de nume, obiecte și mai ales inimi. Căci toate, desigur, se fac și se desfac în jurul unor slăbiciuni de necontrolat, al unor legături clandestine sau chiar iubiri tenebroase, când nu sunt alimentate de alte nebunii erotice de o frumusețe aparte.

Indiferent dacă se dovedesc absolut inocente, vag periculoase ori de tot fanatice, ele sunt trăite cu o combustie emoțională maximă de zecile și sutele de oameni mici, „pomeniți parantetic" în diferite documente de epocă, descoperiți și transformați de scriitoarea noastră în personaje în toată puterea cuvântului.

Însumate, istoriile captivante ale acestor mărunți nemuritori (cum îi numește undeva însăși vocea auctorială) completează istoria oficială a epocii fanariote cu file de poveste. Pentru că văd și în cele 47 de povestiri de acum o minunată poveste care se leagă, prin fire parțial deslușite chiar în paginile unora dintre ele (v. bunăoară Parfumul lucrușoarelor primite, Palachida, Baticul sau O femeie cu nume și un scriitor neștiut), de restul operei acestei infatigabile povestașe, ce nu contenește să ne uimească prin verva contagioasă cu care ne (re)descoperă un oraș, o lume, un spirit.

Emanuela ILIE

Critic literar, Emanuela Ilie este conferențiar la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A publicat numeroase studii, articole și cronici literare în reviste culturale și academice. Dintre cărțile sale amintim Hieroglifele poeților (2008 – Premiul pentru debut al revistei „Convorbiri literare”), Dicționarul critic al poeziei ieșene contemporane (2011 – Premiul pentru Critică literară al USR Iași), Fantastic și alteritate (2013) și Corpuri, exiluri, terapii (2020 – Premiul pentru studii critice interdisciplinare al revistei „Ateneu”). Face parte din Uniunea Scriitorilor din România și din A.L.G.C.R.

Echipa
Arhiva
PRINT 29⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Halucinantă, bizară, absurdă, proza luI Florin Spătaru păstrează o construcție coerentă și personaje de tip realist. Cu evidente rădăcini în scrierile avangardiste și cu deschidere spre aventura citadină, scrierea sa schimbă accentul de la subiect către acțiunea minoră, trăită în detaliu, descrisă atent.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Nominalizările la Premiile FICȚIUNEA

Cel mai creativ artist vizual

Cel mai creativ scriitor

Premiul Personalitatea artistică a anului

Nominalizații sunt selectați din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista OPT motive-Ficțiunea.

Premiile vor fi anunțate în cadrul unei festivități care va avea loc în seara de 8 iunie, pe Plaja Neversea, din Constanța, la ora 19.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Centrului Cultural „Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța.

Juriul

  1. Doina Ruști - scriitoare

  2. Adriana Irimescu - actriță

  3. Andrei Boncea - producător de film

 

 

Copyright © fictiunea.ro