OPTm
nr.crt.

Siluetă în culise

Ieșind în culisele Teatrului „Tony Bulandra", din Târgoviște, surprind cu colțul ochiului o silueta albă, ascunsă după decorurile înghesuite ale altei piese. N-am timp să mă duc să mă uit cine e, trebuie să-mi schimb rochia, să-mi iau recuzita, să rememorez rapid ce am de făcut în scenele următoare. Urmează actul 4, decăderea lui Liubov Andreevna, plecarea la Paris, tăierea livezii... toate astea se derulează cu viteză, spectacolul se termină, ieșim la aplauze...

Mă întorc rapid în culise și încerc să descopăr cine stătea ascuns/ascunsă după decoruri, pândind, urmărind să vadă intestinele unui spectacol. Întreb cabinierele, recuziterul, colegii. Nimeni nu văzuse nimic. Sau nu-și amintea. 

Mă gândesc că am văzut greșit, că un reflector a proiectat ciudat lumina pe decorurile care nu mai fuseseră până atunci acolo... nu pot verifică, lumina de spectacol e stinsă, regizorul tehnic vrea să plece acasă: nu are timp de investigațiile mele, de actrița care nu pare să aibă chef să părăsească scena după Livada

Rămân în minte și-n suflet cu senzația certă că cineva a fost acolo, mă urc în mașina care mă duce spre București, târziu în noapte, începe să ningă tare iar fulgii de zăpadă recompun în față farurilor silueta albă văzută în teatru.

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.

Echipa
Arhiva
PRINT 29⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

NOUA LITERATURĂ

Halucinantă, bizară, absurdă, proza luI Florin Spătaru păstrează o construcție coerentă și personaje de tip realist. Cu evidente rădăcini în scrierile avangardiste și cu deschidere spre aventura citadină, scrierea sa schimbă accentul de la subiect către acțiunea minoră, trăită în detaliu, descrisă atent.

Doina RUȘTI

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

Nominalizările la Premiile FICȚIUNEA

Cel mai creativ artist vizual

Cel mai creativ scriitor

Premiul Personalitatea artistică a anului

Nominalizații sunt selectați din propunerile făcute de membrii Asociației Creatorilor de Ficțiune în colaborare cu revista OPT motive-Ficțiunea.

Premiile vor fi anunțate în cadrul unei festivități care va avea loc în seara de 8 iunie, pe Plaja Neversea, din Constanța, la ora 19.

Evenimentul beneficiază de sprijinul Centrului Cultural „Teodor Burada" al Consiliului Județean Constanța.

Juriul

  1. Doina Ruști - scriitoare

  2. Adriana Irimescu - actriță

  3. Andrei Boncea - producător de film

 

 

Copyright © fictiunea.ro