OPTm
nr.crt.

Ce cărți de vară ne-am rezervat?

Ciprian Handru, Irina Georgescu Groza, Pompilia Chifu - Carte - nr. 122 / 34 (serie nouă) / 18 iulie, 2022

 

Ciprian Handru

Și, iată cum, printre razele toride ale soarelui își face simțită prezența vacanța de... vară. Planuri, idei, excursii, timp liber, căldură, mare, călătorii, toate reunite sub cupola celui mai râvnit anotimp – vara. Și, bineînțeles, nu uităm că bagajul unei călătorii de vară începe întotdeauna cu o carte sau... cu mai multe cărți, în funcție de timpul alocat vacanței☺ 

Sfârșitul de iunie mă găsește în etapa rezervării cărților de vară. Printre numeroasele titluri incitante & provocatoare publicate în ultimul timp, lista mea se rezumă la patru cărți, anume: Dragostea când te doare (volum colectiv de povestiri, bpc, Litera), Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte de Alexandru Lamba, precum și cele două volume ale laureatului Nobel pentru literatură/2021, Abdulrazak Gurnah: Paradis și Abandon.

Fie voi avea mai multe călătorii, fie voi citi mai multe cărți într-o călătorie, conform dezideratului meu – bagajul unei călătorii de vară începe întotdeauna cu o carte sau... cu mai multe cărți – fiecare dintre volumele menționate îmi va fi o „rezervă” revigorantă pe tot parcursul verii... Sunt curios ce „rezerve” și bagaje au ales prietenii, așa că am trimis un e-mail și-am primit trei răspunsuri, pe care le pun mai jos:


Pompilia Chifu

Te-am iubit deja in visul meu de Holly Miller

Clar de femeie de Romain Gary

Toate viețile pe care nu le-am trăit de Anuradha Roy


Irina Georgescu Groza

Chiar acum citesc Toate păcatele noastre de Mihail Victus, un roman fabulos, dens, care creste în intensitate și care mă ține vrăjită și departe de stres chiar și între ședințele de la serviciu.

Ieri am terminat de citit Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte a lui Alexandru Lamba, am citit-o într-o singură zi pentru că povestea e captivantă, alertă și te trage cu accelerație către final.

Musai de citit Geografia uitării, de Ion Pleșa, un roman mozaic, construit din piesele fine ale memoriei, pe o voce poetică, aproape muzicală, care te încarcă cu melancolie, sens și visare.

Mai am pe noptieră Omulețul roșu, de Doina Ruști. Îmi doream această carte de câțiva ani și iată, e a mea, rezervată pentru apropiatul concediu!

Închei cu volumul colectiv Dragostea când te doare, de savurat pe plajă, între reprizele de înot. Sper ca briza să-i strecoare fire de nisip drept semne de carte. 

Nu m-am putut opri la trei recomandări pentru că mă știu, cititorul pasionat face loc în bagaj pentru cât mai multe lecturi de vacanță. 

Ciprian Handru, Irina Georgescu Groza, Pompilia Chifu

Echipa
Arhiva

DIRECȚII în literatura actuală. Liviu G Stan, Ileana Marin, Mihai Ene, Doina Ruști

PRINT 34⤓ PDF
Numerele tipărite

confesiuni vizual literatură interviuri topuri debut istorii opinii

 

Din 18 iulie, revista va apărea cu numele Ficțiunea OPTm

NOUA LITERATURĂ

Cu această nouă povestire, Daniel Antohe părăsește abordare tradițională, trecând pe teritoriul lui John Kennedy Toole. Descriere luxuriantă, narația detaliului, umor și umbrele postmodernismului.

OPTm

 

FILMELE REVISTEI

Bookfest, 2022

Cartea săptămânii

LITERA, 2022

Recomandată de Dan Vidrașcu

Bursa subiectelor

Ai citit un roman românesc recent? Trimite un rezumat foarte scurt pentru rubrica Despre ce?

 

Dan Vidrascu, la Ziarul Financiar. Interviu.

Vremea, 2022

 

LITERA, 2022

Întâlnire cu cititorii pe 28 iulie

Copyright © fictiunea.ro