Revistă print și online

Născută de Ziua Lecturii

Pe Doina RUȘTI am întâlnit-o prima oară la UNATC. Îi apăruse un roman și se vorbea despre el. Zenob, mi-a spus ea, știi că voi scrie cândva despre tine?


Draga Doina Ruști, cum de te-ai născut de Ziua Lecturii?

Cred că ziua asta a apărut după mine. Pe 15 februarie s-au născut Spiru Haret, Titu Maiorescu, V. A. Urechia. E o zi a energiei debordante, iar deputații care au propus acum vreo doi ani ca 15 februarie să devină Ziua Națională a Lecturii s-au gândit în primul rând la Haret și la programele lui școlare.

Nașterea mea s-a produs într-o zi cu ploaie, cu inundații chiar, într-un februarie îndepărtat, când lumea, ieșită din stalinism, se pregătea pentru socialismul cu față ceaușistă. M-am născut la ora 17, în crepuscul, din care motiv puțină lume a observat că eram însoțită de minuscule ființe acvatice.


Ce s-a întâmplat cu ele după aceea?

Sunt aici, Zenob, a trebuit să le suport atâtea decenii… hai că exagerez! Le-am suportat bine. Fără ele aș fi fost lipsită de siguranță, de energie.


Cum îți petreci ziua de naștere? Ai invitați, dai o petrecere? Te închizi în bibliotecă?

În direct, alături de voi:)

Pe 15 februarie sunt invitată să citesc la Colegiul Sf. Sava, alături de Adrian Cioroianu. Asta va fi pe la 11.30.

Apoi, de la ora 14 voi fi în direct pe Radio București FM, la În comunitate, cu Răzvan Ursuleanu și Mihaela Ioniță. Va fi un dialog despre citit și aniversări.

Restul zilei e cu petreceri, iar la ora 17 voi scrie o pagină pentru* jurnalul apelor*. În fiecare an am scris-o, s-au adunat...


Ce cadou îți dorești?

Aș vrea să-mi găsesc o editură în Anglia, pentru Fantoma din moară...

Respectiv mă aștept, ca în ziua de 15 februarie să apară un mesager care-ți taie răsuflarea, o femeie îmbrăcată în tul, un bărbat cu o eșarfă de spumă, un androgin cu inele străvechi, un câine cu papuci aurii, în fine un curier din lumină de lună...


Zenob alias Adriana Irimescu (Titieni)

ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".