Revistă print și online

Trei întâlniri cu Urmuz

Zenob

Cinci bani și pantofii

Turnavitu poartă pantofi cu toc, de culoarea impertinenței, și-i place să bată trotuarul cu ei, pe străzile din zona Lipscaniului. Într-o zi m-a oprit, întinzând bastonul până la mine, știți, bastonul lui alb, făcut din aberații și halvițe, un baston de doi metri pătrați în care dorm muștele băcanului Dragomir și refugiații din Orient, plus alte ființe iubitoare de ciucuri. Zenob, a spus el, scoțând pe nas un oboi de fag tânăr, nu cumva ai găsit ieri un cinci bani, cu o acvilă împărătească, al cărei penaj suferea strâns într-un taior de chivuță ? Am vrut să neg ca să închei discuția care deja era nebunească, dar a continuat, Zenob, dragă, pe bănuțul ăsta știi prea bine că era scris ceva în alfabetul persan, și în afară de mine, numai tu știi câte feluri de baclavale se pot face dintr-un urmuz. Ce puteam să mai spun ?! Am scos din buzunar un cartof și i l-am întins cu oarecare părere de rău, convins fiind că între noi se lega o prietenie pe viață.

După moartea lui, care m-a zguduit, a sunat la mine un curier. Pachetul era impresionant, ambalat în foițe de ceapă, iar înăuntru, într-un cotlon greu de dibuit, se aflau pantofii, într-o culoare particulară. Și-am plâns puțin.


Florin Spătaru

Muzur

Muzur avea o pană de babiță după ureche și asculta sonatele de Ionesco, mai ales cea în La minor, cu toate clarinetele care țipau ca niște rinoceri în călduri de fiecare dată când se auzeau suavele clinchete de țimbal. Iar Baal, cățelul de la doi cu blănița roz se lua după Muzur și încerca să-l muște de degetul incipital, iar Muzur nu se supăra, mereu în drumul lui spre un butoi cu apă de ploaie în care să numere valurile de vânt din pupa bărcuțelor făcute din pungile de hârtie reciclabilă.


Ștefan Firică

Anul 2023 s-ar putea numi "Urmuz 140" sau Urmuz 100", după cum numărăm anii fie de la nașterea, fie de la sinuciderea enigmaticului autor. De o sută și ceva de ani Urmuz e citit cu șoc și cu amuzament, tot cam de atunci e socotit un vizionar, un scriitor care a visat avangardele, absurdismul, ba chiar cyborgii și alte entități postumane înainte ca ele să apară. Urmuz poate fi citit prin diferite lentile, intertextuale și filo-feministe, îmbinând, căci nu se poate altfel, reflecția și jocul.


ZENOB

Zenob face parte din grupul "Perucile verzi".