Revistă print și online
La fel ca în cazul oricărei alte națiuni care a trecut prin traume istorice, în Africa de Sud literatura nu putea să nu reflecteze asupra regimului de apartheid și asupra consecințelor prăbușirii sale.
Damon Galgut este una dintre vocile din această țară care, prin intermediul romanelor sale, încearcă să ajungă la o înțelegere a fenomenului și a consecințelor lui.
În Doctorul cel bun stilul este mai puțin sofisticat decât în Promisiunea, romanul lui Galgut care a fost premiat cu Premiul Booker. De fapt, este vorba de un text anterior, publicat în 2004, în vreme ce premiul pentru Promisiunea i-a fost acordat în 2021.
Este povestea unui medic tânăr, Frank Eloff, care cere să fie repartizat pentru rezidență într-un spital mic și îndepărtat, aflat pe teritoriul unei rezervații Bantu. Aici îl întâlnește pe medicul Laurence Waters, cu care se va împrieteni. Frank este bine intenționat, determinat să facă diferența, idealist, în timp ce Laurence, ceva mai hârșit de viață, nu poate să privească elanul confratelui său mai tânăr decât cu rezervă, cu o doză de cinism și conștiința faptului că nu poate schimba nimic. Însă ce este de schimbat? Relaționarea cu oamenii din zonă, prin prisma meseriei de medic (Frank organizează chiar și evenimente de screening medical pe teren).
Ceea ce se întreabă și ne întreabă Galgut este, de fapt, ce anume a decis sfârșitul apartheidului. Sigur, trebuia să se sfârșească, însă lumea de după nu pare a fi în mod semnificativ mai bună. Laurence nu crede că se mai poate face ceva; în plus, este apăsat de destrămarea mariajului său și intră într-o legătură cu o localnică, Maria, căreia îi dă în mod repetat bani despre care nu poate să nu își spună că îi oferă, de fapt, pentru servicii sexuale.
În zonă au loc activități obscure și ilegale ale unui grup infracțional condus, se pare, de fostul "dictator" al regiunii respective. Într-o escaladare a violenței, Frank este răpit (poate ucis), iar trupele statului, conduse de colonelul Miller, nu sunt mai puțin brutale ca indigenii.
Ca poveste, nu cred că romanul este la fel de bun ca Promisiunea, însă merită citit pentru valoarea sa literară (totuși semnificativă). Este o morality tale care pune întrebări incomode dar esențiale despre trecutul și, mai ales, viitorul unei națiuni. Motorul narativ este tocmai relația dintre scepticul Laurence și idealistul Frank. Ca ori de câte ori un scriitor care își merită numele abordează o astfel de tematică, înțelegem că lucrurile sunt mult mai complicate decât par la o primă vedere.
Damon Galgut, Doctorul cel bun, trad. Adriana Bădescu, Litera, 2023.
Născut în 1983, absolvent al Facultății de Litere, a debutat cu un roman (2014), "repudiat" de autor. În prezent, lucrează la un volum de povestiri.