Revistă print și online
Pentru mine cel mai important eveniment din 2023 a fost târgul de carte "CartFest", care s-a desfășurat la Tulcea în perioada 14-17 septembrie 2023. În principiu, acest "cel mai important" ar fi trebuit să fie Bookfest-ul sau Gaudeamus-ul, dar Bucureștiul este departe de Tulcea, adică drumul lung și leafa mică, motiv pentru care, ca orice provincial care se respectă, am sărbătorit anul literar loco. La fiesta tulceană de carte nu a venit decât o editură cu stand de carte (Editura Militară), celelalte refuzând politicos, motivând că Tulcea este departe, adică drumul lung și vânzările mici. Noroc că au venit însă câțiva scriitori de marcă: Doina Ruști, Cristian Teodorescu, Cristina, Adi Secară și Andrei Velea, toți lansându-și sau relansându-și câte o carte, susținând mini-conferințe sau chiar ateliere de scris, precum Florin Iaru. Într-una din zile, m-am strecurat printre ei și mi-am lansat cartea "Tulcea prin timp, cafenele și taverne" în care este vorba despre cum se măsura timpul pe malurile Dunării, cum se bea cafeaua și cum se bântuia prin taverne. A fost "mișto" și la EI și la mine!
Cred că aproape în fiecare zi din 2023 s-a petrecut un eveniment literar important, pe care nimeni - nici Uniunea Scriitorilor din România (n-am zis USR, ca să nu se confunde cu partidul), nici ICR, nici măcar IA – nu au reușit să le prezinte sau măcar să le contabilizeze, începând cu lansări de volume ale unor poeți anonimi și terminând cu ediții de carte doar în format electronic, pe platforme on-line și mai anonime decât poeții
"Theodoros" de Mircea Cărtărescu, pentru că după ce am strâns banii să o cumpăr (cam scumpișoară, motiv pentru care m-am mulțumit cu ediția electronică, nițel mai ieftină), cât pe ce să renunț din cauza unui articol de critică, care prezenta volumul ca pe un "dezastru literar". Noroc că mi-am "revenit" și am purces la minunata lectură a acestui volum, în care Cărtărescu face ficțiune istorică, inventând personaje și cuvinte, de parcă recitești "Principele" de Eugen Barbu pe muzică de Anton Pan. Mi-a mai plăcut "Istoria genetică (incompletă) a românilor" de Mihai G. Netea, care nu este un volum de ficțiune literară (nici măcar de ficțiune istorică), ci unul de istorie și genetică, sau invers.
"Gena românească", din "Istoria genetică (incompletă) a românilor", de Mihai G. Netea, care nu este un "personaj" literar mot-a-mot, ci o "învolburare " de secvențe genetice Sapiens, cu ceva Neanderthal, și unde prezența dacică și romană este obișnuită cu cea a vecinilor de granițe, la fel și cu cea a romilor, nemaiînțelegând în nici un chip ce suntem de fapt.
Coperta cărții "Spionii dintre ape" de Lucian Țugui, Ed. Militară, 2023, are o fotografie cu subsemnatul (cu pălărie și servietă), rezemat de o salcie și privind galeș cum curge Dunărea și... timpul.
Ca scriitor aștept multe lucruri bune: să nu mi se strice PC-ul, să nu-mi expire licența de MS Office (Word), să public romanul "Bărbați cinstiți și femei pirat la Dunărea de Jos" (apropo, dacă este vreo editură interesată, romanul e gata de publicare). Să vând mai mult de 20 de exemplare (am ajuns la 16) din cărțile în format electronic publicate pe Google Books, Books by Nicolae C. Ariton on Google Play. De asemenea, Doina Ruști să termine de scris romanul despre Revoluția de la 1848, iar Mircea Cărătescu să publice un roman polițist.
Nicolae C. Ariton