Revistă print și online

Primul roman: finalistele

LISTA SCURTĂ A MANUSCRISELOR FINALISTE ÎN CADRUL CONCURSULUI "PRIMUL ROMAN", EDIȚIA A II-A

13 SEPTEMBRIE 2022 POSTAT DE: EDITURA LITERATIMP DE CITIRE: 4 MIN

Cea de-a doua etapă a concursului de debut literar "Primul roman", ediția a II-a, s-a încheiat, iar membrii juriului au ales romanele finaliste. Astfel, în cursă au rămas opt manuscrise, dintre care trei vor fi declarate câștigătoare.

"După toate romanele citite și adnotate, am ajuns la o listă scurtă din care nu este foarte greu de ales romanul câștigător. Cine va lua premiul I? Răspunsul îl vom cunoaște cu toții foarte curând. Nu există divergențe mari de opinii. Tot ce pot să vă spun este că există un roman care se detașează în mod clar." (Doina Ruști, președinta juriului "Primul roman", ediția a II-a)

LISTA SCURTĂ A MANUSCRISELOR FINALISTE (ÎN ORDINE ALFABETICĂ):
  • Câinele gonfalonierului

  • Când greierii au încetat să mai cânte

  • Câți îngeri pot dansa pe vârful unui ac?

  • Dicționarul depresiilor și disocierilor

  • Hoguaș

  • Însemnările unui epileptic

  • Nașterea Eroului

  • Porturile lunii

Cele trei manuscrise câștigătoare vor fi anunțate joi, 15 septembrie 2022, pe Litera Blog și pe social media. Iar romanul câștigător va fi publicate în colecția "Biblioteca de proză contemporană", Editura Litera.

CUM AU FOST EVALUATE MANUSCRISELE FINALISTE

Membrii juriului au acordat punctajul în funcție de: creativitate, originalitate, claritate și corectitudine în exprimare prin acordarea de puncte de la 1 la 10. În total vor fi desemnați trei câștigători, câte unul pentru locul I, II și III, iar clasamentul este stabilit în funcție de punctajul obținut de fiecare lucrare.

Citește și: "Primul roman", ediția a II-a, a ajuns în cea de-a doua etapă: manuscrisele înscrise în concurs vor fi citite de membrii juriului

În total, 50 de manuscrise au fost înscrise în concurs, dintre care 41 au fost declarate eligibile de către comisia de monitorizare. Conform Regulamentului Oficial, au fost validate înscrierile scriitorilor cu vârsta de peste 18 ani aflați la debut și care n-au publicat anterior nicio operă epică unitară mai lungă de 25.000 de cuvinte, ale căror manuscrise au între 60.000 și 120.000 de cuvinte, scrise cu Arial 12, spațiere 1,5 și care au atașat Fișa de participare cu toate informațiile solicitate.

Manuscrisele au fost numerotate cu cifre de la 1 la 41 și transmise juriului de către comisia de monitorizare, fiind eliminate numele autorilor și alte detalii de identificare. La final, numele celor trei câștigători urmează să fie identificate prin confruntarea cu lista întocmită de comisia de monitorizare.

DESPRE COMISIA DE JURIZARE

Câștigătorii concursului sunt desemnați de un juriu format din 4 membri: Doina Ruști (scriitoare) – președinta juriului, Cristina Bogdan (conf. dr., decana Facultății de Litere, București), Emanuela Ilie (conf. dr., Facultatea de Litere, Iași) și Ligia Pârvulescu (câștigătoarea premiului I, ediția I).

Citește și: Cine este juriul concursului de debut literar "Primul roman", ediți a II-a


LITERA

Laura Muruzuc