Revistă print și online

Topurile Ficțiunea: Sabina Fati

Sabina Fati, născută în 1965, este jurnalistă și călătoare. La fel de bine, poate fi pus semnul egal între cele două ipostaze. Jurnalismul adevărat nu se face (doar) din fața unui calculator ori cu un telefon lipit de mână.

A studiat științele politice la SNSPA și a obținut doctoratul în istorie, în 2004, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași. A avut și rolul de profesor invitat la Universitatea București, în cadrul Departamentului de Științe ale Comunicării. A colaborat și a ocupat funcții importante la Radio Europa Liberă, România Liberă, Deutsche Welle.

Sabina Fati a câștigat premiul "Romulus Rusan" pentru cartea de literatură a memoriei pe anul 2024, distincție oferită de Fundația "Ana Blandiana & Romulus Rusan" și "Fundația Spandugino". Premiul i-a fost acordat pentru volumul: Cine râvnește la Gurile Dunării? O călătorie pe timp de război în Delta extinsă: Transnistria, Ucraina, Basarabia, România, Humanitas, București, 2024.

"E, cumva, o ceață istorică acolo", a spus Sabina Fati după decernarea premiului "Romulus Rusan", făcând referire la granițele Deltei Dunării și la geneza cărții premiate. În general, volumele Sabinei Fati reprezintă anchete istorice, geografice, politice și sociale. Jurnalistul pornește de la întrebări și parcurge traseul necesar pentru descoperirea răspunsurilor din surse autentice. La capătul acestui drum, ziaristul devine scriitor, iar ancheta și reportajul se îngemănează cu literatura. Ceața de care aminteam mai devreme, ceață istorică, politică sau socială este ridicată. Scrierile Sabinei Fati au forță, reprezintă veritabile călătorii vizuale și captivează cititorul.

A mai publicat: Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, Armenia, Humanitas, București, 2022. Ocolul Mării Negre în 90 de zile: Șapte țări, opt granițe și o lovitură de stat în prime‑time, Humanitas, București, 2016. Singură pe Drumul Mătăsii: 80 de zile, 15 000 km, 2500 de ani de istorie, Humanitas, București, 2015.Transilvania, o provincie în căutarea unui centru: Centru și periferie în discursul elitelor politice din Transilvania, 1892–1918, Editura Centrul de resurse pentru diversitate etnoculturală, 2007.

Vera și Petre Nechita