Iată apariția la Editura Max Blecher a volumului de poezie: Intracranian, semnat de Ligia Pârvulescu, o carte semnificativă și de impact în peisajul poetic prezent. Marcate de o substanțială maturitate stilistică și tematică, poemele din Intracranian subliniază o tendința asumată de revoluționare a limbajului căruia îi imprimă un suflu nou și foarte feminin. Autoarea a debutat cu poezie, Fluvii de asfalt (în 2014) la aceeași editură, însă este totodată marele câștigător al competiției pentru debut organizat de colecția "Biblioteca de proză contemporană" a editurii Litera, în 2021, cu romanul de avangardă Translucid, o carte cu un puternic parfum distopic.
Volumul Intracranian completează prin prezența sa orizontul poetic contemporan atât din punctul de vedre al limbajului cât mai ales din perspectiva imaginarului care oglindindit în aceste poeme justifică o subtilă coerență structurală ce stă sub semnul unei acute personalizări a experienței poetice și dă câștig de cauză memoriei, senzorialului, dar și unei atitudini cerebrale în procesul de catalizare a trăirilor cotidianului. Avem de-a face aici cu o scriitură originală, structurată în povești coerente care explorează cu solicitudine multiplele fețe ale existenței, și, în egală măsură, cu o poezie a cotidianului și a prezenței caracterizată printr-o feminitate asumată și susținută de o memorie a senzațiilor, a senzualității, a biologicului și, totodată, de o seducătoare preferință pentru reinventarea și regenerarea biograficului.
Ligia Pârvulescu, Intracranian, Editura Max Blecher, 2022
Iulia Micu Simuț (n. 1981) a studiat filologia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și este specializată în literatură comparată. A publicat numeroase eseuri și studii în reviste românești și străine. Este autoarea cărții Thomas Mann. Istoria unei partituri literare (premiul pentru debut USR - Cluj, 2007) și a unei teze de doctorat despre confruntarea dintre artist și moarte în modernism.
Romanele anului 2022
Duminică. 16 zile până la Crăciun
Muzica de sărbători: Calea Victoriei (Ioana Amarița)
Deschid o carte, citesc zece pagini
Dacă vrei să stai cu cei dragi, plătești
Un alt Seven
Poveste de iarnă
Un miel plecat la plimbare
cântec pentru prieteni
Lecturile mai noi și mai vechi
Acel Moș Crăciun adevărat
Normalitatea și a.normalitatea ca umbre ale aceluiași obiect
În vizită la Nichita
Doar negru, fără nicio simțire
Toate arătau la fel
Romane și personaje în 2022
Fugi, Aurica!
Cel mai frumos cadou de Crăciun
Comunismul văzut de scriitori
Ziua în care a murit bunicul
Insule pierdute
Fado, vin de Porto și alte plăceri ale inimii
Vieți duble
Călcâiul lui Ahile
În "Exil" cu traumele noastre
Cei drepți
Cenaclurile literare au evoluat și continuă să evolueze
Scriitori, cifre și numere
Cea mai grea perioadă din an
Copyright © fictiunea.ro