Revistă print și online

Romane și personaje în 2022

Sarcina de a alege doar trei romane românești valoroase din întreaga listă a aparițiilor romanești ale anului 2022 este una destul de dificilă, însă la adăpostul subiectivității, mă opresc la trei cărți excelente, care mi-au amintit de fiecare dată că ficțiunea reprezintă cea mai seducătoare și totodată cea mai cruntă oglindă a lumii. Primul roman care îmi vine în minte este cel al lui Liviu Ornea, Viața ca o glumă proastă (Nemira, București, 2022). Cunoscând proza matematicianului și, intrigată de un titlu mai mult decât catchy, cu care se poate rezona, am explorat "arta ratării liber consimțite". Un alt roman inedit din 2022 este cel scris de Pavel Nedelcu și publicat la începutul anului. Încotro ne îndreptăm (Litera, București, 2022) este un roman provocator prin construcție și incitant prin intrigă, antrenând dialoguri cu marea literatură și glosând pe marginea rolului ei. Un alt roman remarcabil este Cerul ca oțelul (Humanitas, București, 2022), semnat de Cosmin Leucuța, un text deconcertant și totodată captivant, o distopie care imaginează câteva consecințe sumbre pentru multe dintre întrebările obsedante ale secolului.

Prin convenție, valoarea literară se confirmă prin existența a trei indicatori puternici: succesul la public, succesul la critică și vânzările. Deși toate cele trei marcaje prin care putem cuantifica valoarea sunt interconectate, nu putem admite că, fie individual, fie prin aliajul pe care îl fomează, ar fi infailibile. Gândindu-mă la valoare ca la ceva aproape palpabil pentru ochiul cunoscătorului sau pasionatului de literatură, fiind o trăsătură speficică operei care reclamă constant și ferm recunoașterea, cred că intuiția poate discerne valoarea literară incontestabilă în marea masă a producției scripturale. Intuiția cititorului de romane (din mai multe epoci și zone geografice) mă îndeamnă să numesc trei volume remarcabile prin stil, pretext, intrigă și construcție. Primul titlu, care s-a bucurat de aprecierea tuturor participanților la schimbul de idei literare, este Din cer au căzut trei mere (Humanitas, București, 2022), romanul lui Narine Abgarian, publicat în traducerea Luanei Schidu. Un alt text excelent este romanul lui Andrei Velea, a.normal (Litera, București, 2022), una dintre revelațiile literare ale anului. Ultimul text romanesc din micul meu top personal este cel al Ralucăi Nagy, Un cal într-o mare de lebede (Nemira, București, 2022).

Personajele (iner)mediază interacțiunea cititorului cu lumea romanescă, așa că gradul în care actanții ficționali devin susceptibili de a rămâne multă vreme întipăriți în imaginație influențează în mod decisiv receptarea textului. Trei romane cu personaje memorabile sunt Viața ca o glumă proastă, Încotro ne îndreptăm și Un cal într-o mare de lebede. Situațiile existențiale pe care aceste construcții romanești le propun sunt completate de personaje dilematice, scindate între multitudinea de roluri pe care trebuie să și le asume în fragilele arhitecturi sentimentale sau sociale.

Acțiunea romanului induce impresia de familiar și, cu cât este mai bine aleasă și construită, cu atât își asigură un număr din ce în ce mai mare de cititori. Distopia lui Cosmin Leucuța, Cerul la oțelul, spulberă prejudecata unei literaturi române marginale, care nu poate mixa într-o formulă reușită temele și scenariile exploatate cu succes de capitalul literar american. Radu Aldulescu este unul dintre numele de referință în ceea ce privește crearea unor scenarii seducătoare, prin forță imaginativă și vitalitate literară, iar cel mai recent roman al său, Drumu-i lung, căldura mare (Litera, București, 2022), nu face decât să confirme acest fapt. Un alt roman delectabil prin acțiunea sa este cel al lui Alexandru Lamba, Șapte virtuți deșarte și o păcătoasă moarte (Litera, București, 2022). Lamba își poartă cititorii cu îndemânare printr-un șir de întâmplări insolite, care provoacă la fiecare pas reconfigurarea expectanțelor de lectură.

Alexandra OLTEANU

Absolventă a Facultății de Litere, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iași, a urmat un master în cadrul aceleiași universități. A publicat articole științifice în volume colective și cronici în reviste literare. Rubrică permanentă în "Convorbiri literare".