Revistă print și online

Agenda culturală a MNLR, perioada 27 martie – 2 aprilie 2023

Luni, 27 martie 2023, ora 11.00

Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", Calea Victoriei 88

Ziua Autorilor Europeni, ediția I

Muzeul Național al Literaturii Române în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" organizează luni, 27 martie 2023, ora 11.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare (Calea Victoriei 88), prima ediție a Zilei Autorilor Europeni.


Ziua Autorilor Europeni este o inițiativă a Comisiei Europene, ce are ca scop consolidarea relației dintre sectorul cărții și cel al educației, aspirând să (re)conecteze cetățenii europeni, în special tânăra generație, la lectură și să îi ajute să descopere literatura europeană, diversitatea sa lingvistică și culturală. În data de 27 martie 2023, Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, va lansa oficial această inițiativă, la Sofia, alături de Georgi Bardarov, renumitul scriitor bulgar, câștigătorul Premiului Uniunii Europene pentru Literatură 2021.


La invitația MAE, MNLR se alătură acestei inițiative și invită publicul la o întâlnire cu doi dintre autorii români apreciați și recunoscuți la nivel european prin numeroase premii – scriitoarea și jurnalista Gabriela Adameșteanu și scriitorul, poetul și dramaturgul Matei Vișniec –, pentru a discuta despre diversitatea literaturii europene și despre statutul autorului european. De asemenea, doamna Natalia Mosor, director al Institutului Polonez, și domnul Kósa András László, director al Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar, vor susține scurte intervenții despre literatura poloneză și, respectiv, maghiară contemporană.


Pentru a continua tradiția recitalurilor de poezie și a lecturii cu voce tare, cu acest prilej, Delia Nartea și Dragoș Huluba, actori ai Teatrului de Comedie, vor da viață unor texte scrise de Gabriela Adameșteanu și Matei Vișniec.


În foaierul Aulei BCU, participanții la eveniment vor putea admira expoziția CELAN 100 – Printre cuvinte/ Unter den Wörtern, organizată de MNLR și Forumul Cultural Austriac București, în parteneriat cu Departamentul de Limbi și Literaturi Germanice al Universității din București, cu sprijinul Editurii Suhrkamp și al Arhivei de Stat Freiburg, cu ocazia Centenarului Paul Celan (în 2020), traducător, eseist și unul dintre cei mai mari poeți europeni ai secolului XX.


Parteneri: Teatrul de Comedie, Institutul Polonez București, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar București, Forumul Cultural Austriac, Liceul Teoretic "Nichita Stănescu", Colegiul Național "Școala Centrală", Colegiul Național "Gheorghe Lazăr", Liceul Teoretic "Constantin Brâncoveanu"


Parteneri media: Radio România Cultural, Agerpres, Zile și Nopți, Agenția de carte, revista Observator cultural, IQool, revista Contemporanul, Modernism, Radio Trinitas, Ordinea Zilei, revista de cultură Familia, Ficțiunea OPT m, revista Timpul


Program:

10:45-11:00 – Înregistrarea participanților


11:00-11:30 – Deschiderea Zilei Autorilor Europeni


Janina Sitaru, Secretar de Stat, Ministerul Afacerilor Externe

Mireille Rădoi, Director General al Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I"
Ioan Cristescu, Director General al Muzeul Național al Literaturii Române
Kósa András László, Directorul Institutului Liszt –  Centrul Cultural Maghiar
Natalia Mosor, Directoarea Institutului Polonez din București


11:30 – 12:50 – Dezbatere interactivă pe tema diversității literaturii europene și lecturi


Matei Vișniec, scriitor, poet, dramaturg
Gabriela Adameșteanu, scriitoare și jurnalistă
Delia Nartea, actriță
Dragoș Huluba, actor

_____


Luni, 27 martie 2023, ora 11.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Atelier – dezbatere \| "Educație la scena deschisă – metoda pedagogică a teatrului în educație"


Teatrul Vienez de Copii vă invită la Muzeul Național al Literaturii Române pentru a celebra împreună "Ziua Mondială a Teatrului".


Într-un cadru interactiv, ne propunem să prezentăm beneficiile și rolul teatrului ca instrument educațional, măsurile pedagogice ale metodei Sylvia Rotter (*) și impactul pozitiv al acesteia în formarea și dezvoltarea copiilor și adolescenților.


De asemenea, vom aduce în discuție aspecte practice privind modul în care cei interesați

- profesori, specialiști în educație, formatori – pot accesa și folosi metoda Rotter pentru a capta și menține atenția copiilor la clasă, precum și ca modalitate educațională și recreativă, în ceea ce privește dezvoltarea personală a tinerilor prin teatru. 


Dezbaterea va fi urmată de un scurt moment de teatru prezentat de trupa Teatrului Vienez de Copii.


Evenimentul va reuni reprezentanți ai comunității culturale și teatrale, ai Ministerului Educației și ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București, specialiști în educație, cadre didactice, publiciști pe teme educaționale, reprezentanți ai asociațiilor de părinți și elevi.

Eveniment desfășurat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.

 (*) Sylvia Rotter este fondatoarea Teatrului Vienez de Copii (România, 2006), precum și a Wiener Kindertheater (Viena, 1994), autoarea cărții "Sus cortina pentru viață!", carte de pedagogie teatrală, teatru educațional, cu jocuri și exerciții. Sylvia, actriță, producător și regizor, a pus bazele inițiativei educaționale "Școală pentru viață", absolventă a Academiei Regale de Arte Dramatice din Londra (Royal Academy of Dramatic Arts).

_____


Luni, 27 martie 2023, ora 14.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

"Cum mă ajută literatura să citesc lumea?" \|Atelier de creativitate pentru elevi


Asociația Da'DeCe își dă din nou întâlnire cu copiii în spațiul primitor al MNLR cu ocazia Zilei Autorilor Europeni. Educatorii muzeali, Iulia Iordan și Monica Bumbeș vor pune în oglindă povești românești și europene contemporane cu patrimoniul muzeului în cadrul unor ateliere de lectură creativă. Autoare consacrate precum Victoria Pătrașcu, Adina Rosetti, Laura Grunberg sau Carmen Tiderle vor întâlni într-un dialog al poveștilor alte autoare europene recunoscute la nivel mondial, așa cum sunt Kitty Crowther, Beatrice Allemagna sau Asa Lind. Credem că literatura și muzeele sunt modalități complementare de învăța lectura, nu doar a obiectelor și poveștilor, ci a lumii întregi. Prin intermediul atelierelor noastre, cultura devine un mediu viu și primitor pentru copiii de toate vârstele în care arta acompaniază experiența și curiozitatea fiecărui copil în parte.

_____


Luni, 27 martie 2023

Ziua Mondială a Teatrului 


Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Teatrul de Comedie, organizează de Ziua Mondială a Teatrului o serie de evenimente dedicate elevilor de liceu. Astfel, luni, 27 martieora 17.00, la sediul MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8), scriitorul și dramaturgul Matei Vișniec va susține o conferință despre importanța dramaturgiei.


Având ca fundal decernarea premiilor pentru concursul de eseuri "Dramaturgia cool" - ediția a II-a, tot luni, 27 martie, începând cu ora 18.00, la Sala Nouă a Teatrului de Comedie, conf. univ. dr. Ana Maria Nistor va susține un colocviu interactiv, prin care îi provoacă pe tinerii liceeni să se familiarizeze cu elementele mai puțin cunoscute ale construirii unui spectacol de teatru. Seara se va încheia cu un concert susținut de actorul Teatrului de Comedie, Răzvan Krem Alexe – KREM & DJ ȘERBĂNESKU.


PROGRAM

Luni 27 martie 2023
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8

17.00 – "Festivalurile de teatru, de ce ne plac, de ce nu ne plac?" \| Conferință
Invitat: Matei Vișniec
Moderator: Ioan Cristescu


Teatrul de Comedie, Sala Nouă (str. Sf. Vineri, nr. 11)
18.00 – Colocviu interactiv
Invitată: Ana Maria Nistor

18.50  Anunțarea câștigătorilor concursului de eseistică
Invitat: Ioan Cristescu

19.10 – Concert
KREM & DJ ȘERBĂNESKU

***Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.


_____


Luni, 27 martie 2023, ora 18.30

Muzeul Național al Literaturii Române - Mansardă, Str. Nicolae Crețulescu 8


Spectacolul BOLD


De Ziua Mondială a Teatrului, în mansarda Muzeului Național al Literaturii Române va avea loc spectacolul Bold, pe texte de Iulia Mirică, Paula Rusu și Maria Drăgoi.
Coordonatorii proiectului, Andreea Moustache și Emanuel Varga, actori și instructori de teatru implicați în prezent în lucrul cu adolescenții și adulții, au demarat acest proiect ca răspuns la nevoile apăsătoare pe care le întâmpină orice tânăr în procesul de autodescoperire din perioada pubertății, luând în calcul relaționarea părinților, bunicilor și profesorilor cu acesta.
La finalul reprezentației vor avea loc discuții libere coordonate de actori, în care publicul este invitat să dezbată diverse problematici specifice adolescenței într-un spațiu sigur și creativ.


Detalii aici.

_____


Miercuri, 29 martie 2023, ora 14.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Audiție: "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie"


Teatrul Național Radiofonic vă invită la Muzeul Național al Literaturii Române,  la audiția cu public a  spectacolului  radiofonic în premieră:  Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său, Theodosie - scenariul si regia artistică: Mihai Lungeanu. Interpretează Marcel Iureș și Dan Aștilean. Regia de montaj: Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Muzica originală și regia muzicală: Cristian Matei. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Redactor și coordonator de proiect: Irina Soare

Spectacolul se va difuza în premieră la Radio România Actualități joi, 13 aprilie, de la ora 23.05.

_____


Joi, 30 martie 2023, ora 17.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte \| Lucian Blaga și estetica barocului de Adrian Badea


Muzeul Național al Literaturii Române și Editura Aius vă invită la lansarea cărții Lucian Blaga și estetica barocului de Adrian Badea.

Participă: actrița Cristina Deleanu, prof. univ. Mihail Țăpârlea, lector univ. dr. Petrișor Militaru, Roberta Șipanu, Cătălin Pilly, Adrian Badea.

Moderator: Loreta Popa

_____


Vineri, 31 martie 2023, ora 15.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Lansare de carte \| Leo și Bunissima și Necunoscuta de sub scară de Cleopatra Luca


Muzeul Național al Literaturii Române împreună cu Editura ASTRALIS și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România vă invită la evenimentul de lansare a cărților Leo și Bunissima și Necunoscuta de sub scară de Cleopatra Luca.

Prezintă: Evelyne Croitoru, Geo Călugăru, Lucian Gruia, Marian Nencescu, Gheorghe P. Țiclete

Momente artistice susținute de membri ai Trupei de teatru JOC, profesor îndrumător Magda Băcescu.

Lectură: Magda Băcescu și Ștefan R. Apostol

Moderator: Camelia Pantazi Tudor

_____


Vineri, 31 martie 2023, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Remember Mariana Marin


Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la o evocare a operei și personalității poetei Mariana Marin, de la a cărei dispariție se împlinesc 20 de ani.

La eveniment vor participa Doru Mareș, Rodica Buzdugan, Bogdan Ghiu și Florin Iaru.


Membră a "Cenaclului de Luni", Mariana Marin a fost o personalitate aparte în rândul colegilor de generație. S-a născut la 10 februarie 1956, în București, și s-a stins la 31 martie 2003, la doar 47 de ani. A debutat în anul 1981, la Editura Albatros, cu volumul Un război de o sută de ani, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor. Poemele sale au fost prezente în Cinci, antologie colectivă, alături de poemele lui Romulus Bucur, Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Alexandru Mușina (1982), Aripa secretă (Ed. Cartea Românească – 1986), Au carrefour des grandes routes comerciales (Editura EST, Paris, 1990, traducere de Sebastian Reichmann), Atelierele (Cartea Românească –1991), Les Ateliers (EST, Paris, 1991, traducere de Alain Paruit), Mutilarea artistului la tinerețe (Ed. Muzeul Literaturii Române – 1991), Zestrea de aur, antologie de autor (Ed. Muzeului Literaturii Române, 2002). A primit Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor, urmat de Premiul de poezie al orașului Slobozia (1991), Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor (1991), Premiul special Virgil Mazilescu, Corabia 2001.

_____


Sâmbătă, 1 aprilie 2023

Ziua Internațională a Păsărilor


În prima zi a lunii aprilie sărbătorim Ziua Internațională a Păsărilor, la Casa Memorială "Tudor Arghezi - Mărțișor" (Str. Mărțișor 26). Poetul Tudor Arghezi a iubit toate micile viețuitoare și s-a lăsat inspirat de ele: vrăbiile, pițigoii, ciorile, furnicile, albinele, fazanii, cocorii, ciocârliile, mierlele și privighetorile au devenit surse de inspirație, pentru că ,,în toate inima bate și tresare". Și cum livada casei memoriale se transformă primăvara într-o adevărată grădină senzorială care ne încântă simțurile, vom profita de această ocazie pentru a observa și asculta, alături de copii, păsările care poposesc aici.

Vă invităm să sărbătoriți, alături de noi, Ziua păsărilor la Mărțișor, în perioada 1 – 7 aprilie 2023, prin ateliere, jocuri și activități, să ne bucurăm împreună de poezie, de natură și de tot ce ne oferă acest loc generos.

Vârsta recomandată: 8-14 ani

Programările se pot face la numărul de telefon: 0742 533 333.

Zilele în care puteți participa la ateliere sunt: sâmbătă – 1 aprilie, miercuri – 5 aprilie și vineri – 7 aprilie 2023.

Coordonator ateliere: Oana Oros

Muzeografi: Alexandra Mihai, Dorothea Nicolescu

_____


Duminică, 2 aprilie 2023, ora 12.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8


Lansare de carte \| Un cerc de linguri de Corneliu Traian Atanasiu


Volumul "Un cerc de linguri" de Corneliu Traian Atanasiu, apărut la Editura PIM Iași (2023), cuprinde peste o sută de poeme interpretate ale unuia dintre cei mai cunoscuți autori de haiku din România, Șerban Codrin Denk.


Detalii aici: https://mnlr.ro/lansare-de-carte-un-cerc-de-linguri-de-corneliu-traian-atanasiu/

_____


Expoziții temporare


Marți, 28 martie 2023, ora 18.00

Muzeul Național al Literaturii Române, Str. Nicolae Crețulescu 8

El camino \| expoziție de fotografie


Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la vernisajul expoziției de fotografie El camino a artistului Călin Piescu, ce va avea loc în 28 martie 2023, ora 18.00, la sediul din strada Nicolae Crețulescu. Curator: Ruxandra Dreptu


"Fotografiile lui Călin Piescu, realiste, neprelucrate, documentează El camino, drumul pe care l-a făcut mergând pe jos cam treizeci de km pe zi spre Santiago di Compostela, loc de pelerinaj renumit încă din Evul mediu. Se succed peisaje aride sau pline de vegetație colorată, marcate de indicatoare și borne, care conduc spre orașe de trecere, figuri ale pelerinilor întâlniți, dar și imagini ale activităților cotidiene, de la mesele frugale la oblojirea picioarelor rănite. Se sugerează, astfel, că drumul ca mijloc de inițiere, prilejuind meditația în solitudine, poate fi mai important decât atingerea punctului final al pelerinajului: catedrala care adăpostește mormântul Sfântului Iacob.


Expoziția este axată pe două concepte fundamentale ale creștinătății: ospitalitatea și iubirea care se reflectă în imagini îndemnând la bucurie estetică, dar și la reflecție asupra existenței, a condiției omului creștin în societatea actuală." – Ruxandra Dreptu, curator


Detalii aici.

______


 "Din casă în casă până-n mall" \| Expoziție MNLR în Plaza România

Bulevardul Timișoara 26

17 - 31 martie 2023


Ne face o deosebită plăcere să vă invităm la o incursiune inedită care adună într-o singură expoziție povești mai puțin cunoscute ale celor cinci case memoriale ale Muzeului Național al Literaturii Române în care au locuit, s-au inspirat și au scris Tudor Arghezi, George Bacovia, Anton Pann, Liviu Rebreanu și Ion Minulescu, precum și povești deosebite ale obiectelor care au aparținut autorilor români.


Scrise cu pasiune de muzeografii Doro Nicolescu, Lelia Spirescu, Mădălina Șchiopu și Adrian David, textele acestora reprezintă, totodată, o invitație sinceră și aparte de a vizita spațiile pline de însemnătate, de amintiri, camere de reverie și de căutare a cuvântului potrivit.


Detalii aici.


Evenimente on-line:


mini-Cafeneaua critică on-line:

Luni, 27 martie 2023, ora 19.00: Carmen Maria Cârneci

Joi, 30 martie 2023, ora 19.00: Carmen Firan și Adrian Sângeorzan

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de facebook a Muzeului


Invitata episodului 219 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 27 martie2023, este compozitoarea și dirijoarea bucureșteană Carmen Maria Cârneci.


Invitații episodului 220, joi 30 martie2023, sunt scriitorii româno-americani Carmen Firan și Adrian Sângeorzan.


Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.


Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

_____


Duminică, 2 aprilie 2023, ora 11.00

pe site-ul MNLR și pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Alina Ciuciu


 

Andreea Balaban