Revistă print și online

Două romane de top, pe scurt

Suzzette Mayr: The Sleeping Car Porter, Penguin, 2022

The Sleeping Car Porter este un roman mult lăudat și premiat, publicat în 2022 și semnat de Suzzette Mayr.

Acțiunea este plasată în anul 1929, iar Baxter este însoțitor de vagon, într-un tren de noapte care traversează țara. Fiind bărbat de culoare, e destul de norocos să aibă, în acea perioadă, un loc de muncă. Pasagerii îl numesc George, iar el trebuie doar să zâmbească și să dea din cap, să se comporte ca și cum ar fi invizibil. Ceea ce își dorește cu adevărat este să meargă la școala de stomatologie, iar pentru asta strânge cu greu bani.

Într-o astfel de călătorie, trenul rămâne blocat timp de 2 zile, iar Baxter trebuie să facă față unor pasageri rebeli, chiar extravaganți, cu secrete uluitoare, transformate treptat în halucinații. Însoțitorul de bord trebuie să facă față, fără somn și fără odihnă. Când găsește o carte poștală obraznică cu doi bărbați ciudați, amintirile și dorințele lui Baxter sunt trezite, ceea ce îi va pune slujba în pericol. Dar nu se poate despărți de cartea poștală sau de gândurile sale vinovate.


Paul Murray: The Bee Sting, Penguin, 2023

Scriitorul irlandez Paul Murray a adunat multe elogii anul trecut pentru romanul The Bee Sting. Povestea fascinează prin stil, unul fabulatoriu, care aduce o serie întâmplări incredibile, în derularea nespectaculoasă a unei vieți banale. O familie peste care au dat ghinioanele și un suspans creat cu multă artă, compun cu vervă o poveste, în care umorul și imaginația debordantă sunt două dintre ingredientele jocului epic .

Ciprian HANDRU

Exeget, cu studii aprofundate în literatură romană (Facultatea de Litere și masterul în studii literare românești), la Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Ciprian Handru și-a început pregătirea în critică literară, cu studii dedicate lui Adrian Marino. Apoi și-a ales ca domeniu academic de cercetare proza românească actuală, în prezent fiind doctorand al Universității din București, unde pregătește o teză în naratologie sub îndrumarea profesorului univ. dr. Ion Bogdan Lefter. A publicat mai multe articole și exegeze dedicate prozei actuale, unele premiate, dar și proză. Este redactor la revista Ficțiunea, unde ține o rubrică de carte: Lecturi contemporane. O listă inegală.