Revistă print și online

Elogiu prieteniei: Inseparabilele

Simone de Beauvoir, Inseparabilele, Litera, 2020

Prieteniile ce trec din copilărie spre vârsta adultă sunt la fel de rare și de prețioase ca florile de primăvară, iar o prietenie ce a marcat destine, deși încheiată prematur, este cu atât mai demnă de neuitare.

Așa se face că unul dintre volumele postume ale lui Simone de Beauvoir, Inseparabilele, vorbește tocmai despre prietenia dintre viitoarea scriitoare, filosoafă și activistă feministă și Élisabeth Lacoin, pe care o alinta Zaza. Romanul este o confesiune intimă și profundă despre valoarea pe care prietenia o are în evoluția și dezvoltarea unui om, André și Sylvie, alter ego-urile celor două fete, cunoscându-se și împrietenindu-se în Parisul anilor ‘20 ai secolului trecut.

Cartea este o incursiune intimă în dinamica prieteniei dintre André cea curajoasă, inteligentă și mereu pregătită să ceară vieții mai mult decât li se oferea femeilor la acea vreme, și mult prea sensibila Sylvie, constrânsă de presiunile sociale și de toate obligațiile cu care venea creșterea într-o familie conservatoare a anilor ‘20 ai secolului trecut. Deși aparent din lumi diferite, cele două fete erau animate de aceeași dorință de a sfida condiția femeii din societatea în care trăiau, și de aceeași dragoste pentru literatură, filosofie și artă.

Romanul este scris într-un ritm alert, care te ține captiv între paginile sale de la prima până la ultima, și tratează, sub pretextul cronicii unei prietenii profunde, condiția femeii în Franța interbelică, importanța relațiilor interpersonale în raport cu constrângerile societății, dar și teme precum importanța legăturilor cu ceilalți în căutarea sensului personal, sau raportul dintre autonomie, identitate și libertate.

Un roman de neratat, Inseparabilele vorbește, dintr-o perspectivă profundă, umană și emoționantă, despre puterea prieteniei, despre impactul pe care prieteniile timpurii îl au asupra dezvoltării intelectuale și emoționale, dar și despre lupta de găsire a împlinirii și păstrare a autenticității individuale într-o lume opusă femeilor. Fie că ești una dintre admiratoarele lui Simone de Beauvoir, fie că ai în preajma ta adolescente interesate de curentul feminist, sau poate pur și simplu îți dorești o lectură ușoară și captivantă despre două prietene bune, Inseparabilele este răspunsul perfect pentru oricare dintre aceste situații, și chiar mai mult.

Lucreția LIXANDRU

Cu o specializare în antropologie, la SNSPA, e preocupată de fotografie și de teatru, dar scrie poeme.