Revistă print și online
"Fotografii Însângerate" este cel mai recent documentar al lui Copel Moscu, un film cu miză istorică, subiectul fiind legat de atrocități, război, violență și răsturnarea regulilor sociale.
La sfârșitul anilor '80 a creat un gen insolit de documentar, cu caracter subversiv. Prin subiecte aparent banale, făcea trimiteri la opresiunile regimului comunist. Amintim câteva titluri: Seraliștii (1982), Căutătorii de aur (1983), Pe malul Ozanei (1984), Marșul poștașilor (1987) etc.
Au urmat o serie de filme postdecembriste, printre care unul despre pictura naivă în context social (Comoara naivă), numeroase scurt metraje și scenarii, dobândindu-și, printre altele, renumele de creator de subiecte și povești.
Ca și în celelalte filme ale sale, și în producția recentă, Copel Moscu face o radiografiei a fotografiilor care surprind drame și adevăruri istorice incomode. Fotografii însângerate are ca subiect principal pogromul evreilor, de la Iași, petrecut în 27-30 iunie 1941, una dintre cel mai sângeroase represiuni din istoria Holocaustului.
“Această pagină de istorie, poate prinsă într-un film ca moment istoric, ca situație nemaiîntâlnită, specială, face parte din igiena noastră istorică". (Copel Moscu).
Premiera națională a documentarului va avea loc pe 22 noiembrie 2024 la Muzeul Țăranului Român din București, ora 19.
Născut la 13 septembrie 1953 în Piatra-Neamț, regizorul Copel Moscu, directorul Festivalului Internațional de Film Cinepolitica și directorul Festivalului Internațional de film Experimental (BIEFF) București, este considerat părintele documentarului artistic. Profesor universitar, autorul mai multor filme, printre cele mai recente numărându-se Paradisul Naivilor" (2022) și "Comoara Naivă" (2018). A realizat și peste 50 de filme de scurt și lungmetraj, în calitate de regizor și scenarist, pentru care a obținut peste 25 de premii naționale și internaționale.
După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene. Este realizator TVR și prezintă emisiunea Conviețuiri.