Revistă print și online

Han Kang: Premiul Nobel, 2024

Pe 10 octombrie 2024, Han Kang a fost desemnată câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură. Autoarea sud-coreeană, în vârstă de 53 de ani, a fost elogiată pentru "proza ei poetică și intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții omenești".

Printre cărțile lui Han Kang se numără Vegetariana, Cartea albă și Disecție, toate trei publicate de Editura ART, în colecția musai, în traducerea Iolandei Prodan. Vegetariana a apărut în limba română în 2016, anul în care Han Kang a primit Premiul International Man Booker, iar regretata editoare Laura Albulescu a lansat colecția musai, care găzduiește autori prestigioși precum Margaret Atwood, Viet Thanh Nguyen, Lucia Berlin sau Fredrik Backman.

"Am reușit să vorbesc cu Han Kang la telefon", a spus Mats Malm, secretarul permanent al Academiei Suedeze, după anunțarea câștigătoarei. "După câte se pare, avea o zi obișnuită – tocmai luase cina împreună cu fiul său. Nu era deloc pregătită pentru o asemenea veste, dar am început să discutăm despre pregătirile pentru decembrie" – luna în care lui Han Kang i se va înmâna Premiului Nobel, după cum aflăm dintr-un articol publicat pe theguardian.com.

Romanele, nuvelele, eseurile și colecțiile de proză scurtă scrise de Han Kang explorează teme precum rolul femeii într-o societate patriarhală, relația cu corpul, violența, doliul, libertatea individului în raport cu statul și cu familia. Născută în 1970 în Gwangju, Coreea de Sud, în familia scriitorului Han Seung-won, Han Kang a studiat literatura coreeană la Universitatea Yonsei și a debutat în 1993 ca poetă. Anul următor, povestirea sa intitulată "Ancora stacojie" a câștigat un concurs din Seoul, deschizând drumul multor alte premii literare obținute mai târziu de Han Kang. Volumul său de debut, "O iubire a lui Yeosu", a apărut în 1995 și s-a remarcat prin narațiunea precisă și compactă.

Vegetariana o are în centru pe Yeong-hye, o femeie tăcută, discretă, înțelegătoare, o soție obișnuită care într-o zi se hotărăște să nu mai mănânce carne, în urma unui vis ciudat pe care soțul ei nu-l poate înțelege. Alegerea femeii de a deveni o vegetariană strictă declanșează tot felul de reacții în sânul familiei sale, cu consecințe bizare și tragice.

În Disecție, autoarea sud-coreeană explorează un subiect sensibil din istoria țării sale: sângeroasa revoltă care a avut loc la Gwangju, în mai 1980, când mii de protestatari civili – printre care se aflau femei, studenți și copii – au fost răniți și uciși cu cruzime de armată. Disecție a fost publicată în Coreea de Sud în 2014, iar subiectul cărții a dus la includerea lui Han Kang pe "lista neagră" a președintei de atunci, Park Geun-hye.

În Cartea albă, naratoarea spune povestea surorii ei care a murit în brațele mamei, la câteva ore după naștere, pornind de la o listă de obiecte albe. Subiectul cărții explorează o dramă petrecută în familia lui Han Kang: "Nu plănuisem să scriu despre sora mea mai mare. Am fost crescută de părinții mei, care nu au putut-o uita. Când lucram la Disecție, am scris următoarea frază: Nu muri. Te rog, nu muri. În mod straniu, cuvintele îmi erau familiare și continuau să zăbovească în interiorul meu. Am descoperit dintr-o dată că veneau din memoria mamei mele: mi-a spus că rostise acele cuvinte, în repetate rânduri, surorii care murise înainte ca eu să mă nasc", spune autoarea într-un interviu.

Pe blog puteți citi un mix de Q&A cu Han Kang, întrebări și răspunsuri relevante care vă vor introduce în lumea câștigătoarei Premiului Nobel pentru Literatură în 2024.

Eliza Dumitrașcu