Revistă print și online
Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), "cel mai longeviv eveniment dedicat comunității creative din România", așa se prezintă pe site , este deja la a zecea ediție. Evenimentul din acest an a cuprins, la nivel național, douăsprezece orașe și peste o sută de galerii, spații alternative, ateliere de artist și centre culturale și muzee.
Până pe 4 octombrie 2024, nicio galerie de artă din Galați nu a fost înscrisă în acest circuitul circuit. Dar, iată, în 2024, NAG nu a mai ocolit orașul Galați. Iar asta se datorează Monicăi Turcu și lui Vincentziu Pușcașu, cei care, inaugurând și un spațiu expozițional nou, BlackBOX Hala, au pus Galațiul pe harta NAG. Vernisajul s-a intitulat "Serenadă/ fericirea are picioarele tale" și i-au cooptat, alături de organizatori, pe poetul Leonard Matei și pe Liviu Stoica, cel care a realizat, cu mult talent, set-up-ul tehnic. Cu alte cuvinte, formula câștigătoare a fost următoarea: artiști – Monica Turcu și Leonard Matei, curator – Vincentziu Pușcașu, set-up tehnic Liviu Stoica.
Monica Turcu și-a gândit proiectul ca o instalație sonoră, în care versurile lui Leonard Matei au fost înregistrate în timp ce sunt recitate în șoaptă și redate pe diverse ecrane sau proiecții alături de imagini filmate de artistă cu telefonul mobil în cel mai banal loc cu putință – Piața Mare din Galați. Dar filmările nu au fost unele obișnuite. Se vedeau doar pașii, iar șoaptele păreau a fi... gândurile celor care treceau. Oameni fără chipuri șopteau straniu, vorbele lor se contopeau din mai multe surse și trebuia să te apleci dacă vrei să descifrezi ceva din cuvinte. Un mod de a surprinde vacarmul bizar care s-ar crea dacă gândurile noastre s-ar auzi efectiv și s-ar contopi cu gândurile celorlalți. Ar fi aproape imposibil de distins ceva coerent atunci.
Dar dacă ai avea puterea magică să le închizi gândurile celorlalți, să le tai sonorul, atunci ale tale s-ar auzi coerent. Iar ăsta e pasul următor din proiect, când aceste clipuri sau "tablouri vivante", după cum a formulat inspirat unul dintre invitați, vor fi postate pe pagina de Facebook a proiectului. Abia atunci vor putea fi ascultate poemele, în intimitatea camerei sau la adăpostul căștilor personale.
Publicul gălățean nu este obișnuit cu astfel de instalații. Monica și Vincentziu merită toate aplauzele pentru curajul de a veni cu un nou mod de exprimare artistică în Cetate. Mai mult, discuțiile dintre vizitatori și artiști s-au întins până târziu în noapte, a fost un dialog veritabil. Să îmbini poezia cu artele vizuale nu e deloc puțin lucru. Desigur, au fost și puncte de vedere critice, dar și multe încurajări, dorință de experiențe culturale noi în Galați.
BlackBOX Hala a fost inaugurată prin NAG 2024. Fosta hală industrială va deservi de-acum proiectele culturale ale BlackBOX. Vor fi proiecte de teatru, proiecte experimentale de artă vizuală, lansări de carte. Creatorii lui îl definesc așa: "Spațiu expozițional experimental, intermedial și interdisciplinar. Laborator de artă contemporană." Iar această căutare artistică este în spiritul Asociației Creatorilor de Ficțiune. Eu aș adăuga și cuvântul "dialog" undeva în descrierea de mai sus. Pentru că între 4 și 6 octombrie 2024 a avut loc la BlackBOX Hala un dialog autentic între arte. S-au exprimat artiști vizuali, scriitori, fotografi, actori și critici de artă sau literatură.. Iar din toate astea a câștigat cultura!
Scriitor gălățean (născut pe 3 februarie 1980), Andrei Velea scrie proză, poezie, eseu jurnalistic, fiind autorul mai multor cărți, între care "Gimnastul fără plămâni" (2010), "Hotel în Atlantida" (2011), "Lumea e o pisică jigărită" (2012), "Orgoliul" (2013), "Plaja de la Vadu" (2013), "Benzinăria whiskey" (2017) "#Agora" (2018), "Omul vag". Cel mai recent volum al său este "a.normal"(2022), un roman foarte bine primit de public. Implicat în promovarea culturală și în diverse acțiuni sociale, Andrei Velea face parte din diverse grupuri, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din România și președintele filialei Galați a Asociației Creatorilor de Ficțiune, a înființat PACT, alături de alți intelectuali gălățeni.