Revistă print și online

La Sala Palatului, cu lăutari cobză: Bogdan Simion

Bogdan-Mihai Simion este un cunoscător al vremurilor parfumate, pe care le readuce în prezent, cel mai adesea prin muzică. De multe ori poate fi văzut prin București ducând în brațe o cobză, din care motiv mai este cunoscut și sub numele de Cobzarul. Odată mi-a mărturisit că  a început să studieze cobza de la 15 ani. Deși filolog, preocupat de literatură și de antropologia muzicii, cel mai adesea cântă pentru că doar așa poate ilustra momente și atitudini, fapte istorice și întâmplări ale unui cotidian uitat. De câțiva ani a înființat un taraf, pe care l-a numit Lăutarii de Mătase. Numele, zice el, vine din documentele vechi, unde lăutarii boierești erau alintați pentru voce plină de plăceri și delicii, ca pânza de mătase.

Cu taraful său va urca pe scena de la Sala Palatului, ca să cânte melodiile timpurilor vechi,  bune de pus pe rană. Spectacolul, așteptat de mii de bucureșteni, va fi pe data de 19 noiembrie 2024, la ora 19.30. Are și o temă pe măsură: Fructe cu miez dulce.

Bogdan-Mihai Simion cântă și povestește cântecul, cu o pasiune care îți intră în sânge. De la prima întâlnire știi că n-o să-l mai uiți. Și mai are ceva ce-l înrudește cu mine, o predispoziție spre joc, o prestație actoricească.

A colaborat cu artiști din zone muzicale diverse și a experimentat neîncetat muzica tradițională, din varii epoci.
Din 2017 a susținut numeroase concerte de muzică lăutărească, adeseori alături de taraful Lăutarii de Mătase. Dar are și multe alte talente. A lucrat la coloana sonoră a documentarelor "Flavours of Romania" și "Wild Carpathia" realizate de jurnalistul britanic Charlie Ottley. 

Este deja autorul  a două albume cu muzică memorabilă, bună pentru colecții. În 2021 a lansat albumul Valahia în Demol, iar în  2023 a imprimat albumul Drum pavat cu bolovani - aici trebuie spus că succesul a fost imediat: în primele 9 ore s-au vândut 1000 de exemplare. Toate materialele discografice au fost produse de Adrian Despot.

Spectacolul Fructe cu miez dulce va avea trei direcții generale: un filon de muzică țărănească românească, unul de muzică lăutărească urbană și unul de pop-music generic românesc (valsuri, tangouri și cântece de cabaret de la începutul sec. XX până după cel de-al doilea război mondial).

Sound-ul cobzarului va fi potențat de Nelu Răducanu (țambal), Mandi Pană (vioară), Cornel Neacșu (acordeon), Robert Adam-Szoltan (contrabas), Cristi Adam (violă-braci) și Vicenzo Deacu (pianină).

Pentru a demonstra diversitatea stilurilor muzicale în lumea satului românesc de astăzi,  încă de găsit - dar în mare pericol de dispariție -, vor urca pe scenă și trei prestigioase grupuri de muzici de tradiție: un taraf din Naipu-Ghimpați (jud. Giurgiu), un trio din Carei (jud. Satu Mare, Țara Codrului) și două grupuri de aromâni fârșeroți și grămușteani (București, respectiv jud. Constanța).

Concertul de la Sala Palatului e parte dintr-un turneu național, care se va încheia  la Pitești, pe 17 decembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor.

BILETE

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene. Este realizator TVR și prezintă emisiunea Conviețuiri.