Revistă print și online

Nora - altă viziune

TNB pregătește pentru luna noiembrie un spectacol de top: "Nora" de Henrik Ibsen, în regia lui Chris Simion-Mercurian. Este o coproducție Teatrul Național “I.L. Caragiale" - Asociația Culturală "Grivița 53", ca parte din proiectul  G53 Sens Unic - GRIVITA 53 - primul teatru construit de la zero", finanțat din granturile SEE 2014-2021, în cadrul programului RO-CULTURA.

Dramaturgia din a doua jumătate a secolului XIX se depărtează de temele naționale și eroice abordate de către romantici. Acum ia naștere teatrul de idei, inaugurat de norvegianul HENRIK IBSEN (1828-1906). Dramaturgul urmărește un conflict interior, care evoluează de la o stare de tensiune camuflată spre o izbucnire devastatoare. Personajele sunt simbolice, fiecare întruchipând un principiu, o idee. Dintre dramele ibseniene amintim Stâlpii societății, Nora, Rața sălbatică, Constructorul Solness.

În Nora, scriitorul pune problema libertății individuale: personajul titular refuză rolul pe care i l-a destinat societatea și își asumă riscurile libertății.

"M-am întors în sala unde am debutat, sala Atelier a Teatrului Național București. Au trecut 20 de ani ca o respirație. Sunt emoționată. De această dată întâlnirea este pe un text major al unui clasic pe care-l montez în premieră: Nora. Deși este scris acum aproape 150 de ani, își păstrează forța unui manifest, iar Henrik Ibsen rămâne de departe un dramaturg modern și necesar. Nora nu este doar o poveste despre o relație de dragoste abuzivă, ci este o demonstrație axiomatică a faptului că omul are nevoie de minciună pentru a trăi. Până când? Care e limita? Cine o stabilește? Societatea? Prejudecățile? Nevoia de adevăr a sinelui? În spatele a tot ceea ce a scris Ibsen există o îndrumare sau o încurajare de a fi mai bun și de a deveni conștient de propria-ți identitate ca individ. Omul are puterea de a hotărî pentru sine și este responsabil pentru tot ce se întâmplă în viața sa. Omul este mai presus de societate și are libertatea să lupte pentru salvarea sa. Nora este un text iconic care mi-a permis construcția unui univers extrem de fragil, special, vulnerabil, actual în care veți putea intra începând cu sfârșitul acestei luni." (Chris Simion-Mercurian)

Distribuție

Nora: Irina Movilă

Torvald Helmer: Ioan Andrei Ionescu

Avocatul Krogstad: Șerban Pavlu

Christine Linde: Amalia Ciolan

Doctorul Rank: Mihai Munteniță

Copii / Doctori:

Bianca Marinescu 
Geo Vișan 
Robert Herea

Chris Simion-Mercurian

Traducere: Radu Polizu-Micșunești, Florin Murgescu și Chris Simion - Mercurian

Regie: Chris Simion - Mercurian

Scenografie: Maria Miu

Coregrafie: Ioana Marchidan

Muzica originală: Călin Țopa

Lighting design: Alin Popa

Video design: Constantin Șimon

Regia tehnică: Silviu Negulete, Iulian Bălan

Sufleor: Camelia Moise

Data premierei: 25.01.2024

Durata: 2 h / Pauză: Nu

Bilete

50 lei

30 lei

Spectacol prezentat în cadrul Festivalului Național de Teatru 2024

Proiectul G53 SENS UNIC este co-finanțat de Ministerul Culturii.

Parteneri ai proiectului: ARCUB, Garanti Bank, Aqua Carpatica, CBRE, Lemon.

Adriana IRIMESCU

După un debut fulminant în rolul Ofeliei, din Hamlet-ul lui Liviu Ciulei, Adriana a jucat în Danaidele (r. Silviu Purcărete), apoi în filmul lui Coppola, Youth Without Youth (2007), alături de Tim Roth. Realizator TV, prezentatoare de emisiuni, printre care și a Jurnalului Cultural, de pe TVR, Adriana a întrerupt câțiva ani activitatea actoricească, revenind în ultima vreme cu mai multe roluri consistente în teatrele de avangardă bucureștene.