Revistă print și online

Întâlnire cu stafful Pen Internațional și președinții centrelor Pen

În 26 martie 2024 a avut loc, pe Zoom, o întâlnire a tuturor președinților Pen cu stafful Pen International. Burhan Sonmez, președintele Pen International, a făcut o sinteză asupra evenimentelor violente care s-au petrecut între 2023-2024 în lume. Tanja Tuma, secretară interimară a Pen International, a propus, la rândul ei, o sinteză mentalitară despre situația tensionată actuală în diferite zone ale lumii. Tanja Tuma a punctat importanța acțiunilor de tip Case List (care publicitează internațional cazurile scriitorilor și jurnaliștilor persecutați, arestați, torturați ori uciși, din diferite zone ale lumii). Romana Cacchioli, directorul executiv Pen International, a prezentat strategia Pen pe următorii ani, mai exact un draft al acestei strategii. Iată (sintetizate) câteva elemente esențiale din prezentarea Romanei Cacchioli: 1. sublinierea constantă a structurii și caracterului Pen - organizație a scriitorilor, traducătorilor, jurnaliștilor, ca actori culturali și apărători ai drepturilor omului; 2. susținerea a sute de scriitori, cu ajutor umanitar și campanii de publicitare a situației lor; 3. acordarea a 194 burse de urgență; 4. evacuarea și relocarea a 121 de scriitori persecutați, aflați în pericol în diferite zone ale lumii; 5. colaborarea Pen International cu UNESCO; 6. implicarea în programul Societății civile a 35 de Centre Pen (care au ajutat 15.254 persoane aflate în dificultate); 7. crearea grupului filantropic Prietenii Pen International. Romana Cacchioli a făcut, de asemenea, o prezentare punctuală a elementelor pe care (în actuala strategie) le încurajează Pen International: 1. stimularea unui public tânăr și implicarea acestuia în acțiuni Pen; 2. catalizarea dezbaterilor pe teme ardente; 3. ajutarea concretă a scriitorilor, traducătorilor, jurnaliștilor persecutați; 4. stimularea unor acorduri și alianțe cu organizații culturale și din sfera Drepturilor Omului; 5. susținerea constantă a libertății de expresie; 6. promovarea unor dezbateri despre gender și diversitate; 7. stimularea implicării Pen International în publicitarea cazurilor scriitorilor persecutați în mass-media; 8. afirmarea constantă a unei politici culturale non-discriminatorii.

În ultima parte a întâlnirii au luat cuvântul o parte din președinții Pen prezenți (fiecare centru fiind prezentat cu specificul său).

Ruxandra CESEREANU

Ruxandra Cesereanu este poetă, prozatoare, eseistă. A publicat 9 cărți de poezie, între care Oceanul Schizoidian (1998, 2006), Veneția cu vene violete. Scrisorile unei curtezane (2002, 2017), Kore-Persefona (2004), Coma (2008), California (pe Someș) – 2014, Scrisoare către un prieten și înapoi către țară (2018, 2019). A publicat 2 cărți experimentale de poezie împreună cu Andrei Codrescu (Submarinul iertat, 2007) și Marius Conkan (Ținutul Celălalt, 2011). A publicat 7 cărți de proză, între care: Tricephalos (2002, 2010), Nebulon (2005), Angelus (2010), Un singur cer deasupra lor (2013, 2015). 10 din cărțile ei de poezie și proză au fost traduse în engleză, italiană, maghiară și bulgară. A publicat 8 cărți de eseu și studii de mentalitate. Ruxandra Cesereanu face parte din stafful Phantasma – Centrul de Cercetare a Imaginarului din Cluj, în cadrul căruia organizează ateliere și tabere de scriere creatoare. Este redactor-șef la revista de cultură Steaua și profesor în cadrul Departamentului de Literatură Comparată, la Facultatea de Litere din Cluj, unde predă cursuri despre tragedia greacă, Shakespeare, mitul lui Don Juan, Ibsen, Cehov, poezie modernă și postmodernă (de la Baudelaire la Ginsberg), literatură și totalitarism, imaginar cinematografic.